Ove domaće pesme svi pevamo pogrešno već godinama


Možda niste znali da već decenijama iz generacije u generaciju, stihove nekih najvećih hitova bivše Jugoslavije pevamo potpuno pogrešno, jer ne čujemo baš najbolje reči izvođača pa umesto njih stavimo neke druge i na kraju dobiju potpuno drugačiji smisao. Kada ne razumemo šta su izvođači stranih pesama tačno izgovorili u pesmi odmah uključujemo internet i tražimo reči pesme, čisto da se ne brukamo kad pevamo, za domaće pesme nikada ne tražimo ubeđeni da su baš onakve kako ih čujemo.

Biće vam smešno ali i neverovatno kako zaista glase pojedini stihovi kada ih uporedimo sa onim kako smo ih mi pevali i kako ih i dalje pevamo. Primera ima mnogo. Izvođačima to ne smeta, čak im je i simpatično. Niko se nije po tom pitanju od autora oglašavao dok naša rok legenda Bora Đorđević, frontmen grupe “Riblja Čorba”, nedavno je na jednom muzičkom takmičenju Zvezde Pinka kroz smeh ne mogavši više da izdrži konačno rekao da mu je simpatično izvođenje njegove pesme, ali da pošto je on autor, morao konačno da objasni da se ne peva ” Gorim ko papirni zmajevi” već ” Ko dim, ko papirni zmajevi” u pesmi “Gde si u ovom glupom hotelu”. Čak i njegove kolege, pevači i muzičari koji su sedeli pored njega u žiriju ostali su zatečeni kada je izgovorio kako glasi original teksta.

Poslušajte i sami. Šta čujete? “ko dim” ili “gorim”?

Najveći hit, i jednu od najtužnijih balada naših prostora grupe “Indeksi” “Bacila je sve niz reku”, mnogi pevaju kao “Bacila je svemir zeku”. I tako lapsus do lapsusa pa od pesme koja cepa dušu na pola, nastade naučna fantastika. Poslušajte u videu preuzetog sa kanala YouTube.

Slična situacija je i kod izvođenja pesme “Jedina moja” grupe “Divlje jagode”. Kad čujete da bend u kafiću peva ” Devojko u sukobu s Titom” umesto “Devojko u sutonu tihom”! U stanju smo da toliko izvrnemo čitav smisao pesme samo zbog jedne reči i onda to tako ostane samo zbog toga što ne čujemo baš najbolje reči.

Godinama već sasvim pogrešno pevamo i pesmu Lepe Brene ” Jugoslovenka”. Izgleda da je mnogima bilo logičnije da pevaju “sestra mi je duša Slovenska” umesto reči “setna mi je duša Slovenska”. Naravno Brena se nikada nije bunila, i kao velika zvezda kaže da joj je sve to simpatično kao i da joj uopšte ne smeta, samo neka je veselo i neka se peva. Poslušajte pažljivo. Šta vi čujete?

Najviše od svih zabuna izazvala je pesma Zijaha Valentina “Oka tvoja dva”. Zvuči neverovatno ali većina komotno peva, ubeđena da tako treba: “Oka tvoja dva Suzana, nedaju da teku, noć je prokleta, Nevena, odlazim ti ja zauvek…”. Kad bolje razmislite nema nikakve logike jer nema ni Suzane ni Nevene. Original glasi “oka tvoja dva, suzama, ne daju da teku, noć je prokleta, neverna, odlazim ti ja…”

Rekord po greškama kada pevušimo drže definitivno skoro svi hitovi naše najveće zvezde, Cece. Evo i primera: “Čitav morski svet, za druge neću da dam”. Šta li Ceca misli kada ovo čuje ? Mada ona je izuzetno tolerantna i voli šalu, pa se nikada nije bunila jer joj je sve to simpatično. Inače pravi tekst ove pesme zapravo glasi: ” čitav moj si svet, za druge neću da znam”.

Sporna je takođe situacija da li je Novica Zdravković cele noći na splavu bio ili pio. Tačno je da je bio, bar u pesmi, a možda je i pio. Šalu na stranu , govorimo o pesmi “Splavovi” , tačan refren glasi -“cele noći ja na splavu s njom sam bio”. Poslušajte i sami:

Idemo dalje; Na listu lapsusa prilikom izvođenja čuvenih hitova svakako treba dodati i jednu od varijacija pesme “Ko me tero da te volim” grupe Babe gde se pesma izvrne u “Ko meteor ja te volim”. I gde je tu logika? Kako to meteor može da voli? Ali šta ćete. Navika je to.

Da li znate da je možda Snežana Đurišić pevala pesmu Pantelija? Ne znate? Pa mnogi umesto ” Jelek, anterija i opanci po tome se znaju Srbijanci” pevaju ” lele Pantelija ja te volim”.

Slično je i sa pesmom Jelene Karleuše “Manijak”, gde mnogi pevaju “Daće mi šećer, daće mi šećer”, dok Jelena zapravo peva “Dahćem i šapćem”.

Da li i vi neke od ovih pesama izvodite pogrešno? Imate li još neki primer totalne deformacije pesama zbog jedne ili dve reči? Ma samo nek je veselo, pevajte, niko vam neće zameriti. Nadamo se da smo vas bar malo nasmejali i oraspoložili ovim tekstom.