DELUJE BEZAZLENO: Ovo je hrana koja vas lako može ubiti!


Kada neko spomene najopasniju hranu na svetu, verovatno svi odmah pomisle na čuvene egzotične delikatese sa kojima se gotovo niko od nas nikada nije ni susreo. Naravno, u takve kriterijume upada i živi oktopod iz Koreje koji se uzaludno koprca i bori dok ga gutate. Međutim, svi grešimo povodom ovoga. Gotovo svako od nas baš ovog trenutka drži neke od najopasnijih hrana na svetu u svom frižideru.

Mi smo pronašli 8 najopasnijih namirnica (uz malo pomoći od strane Dr. Kejt Kentor, nutricioniste). Od onih koje su otrovne do onih koje nisu baš higijenski ispravne za jelo. Nekada čak i najobičnija hrana može da vas pošalje u bolnicu ako ne znate kako da je pripremite ili pojedete.

Znači, ovde nećemo pominjati nutritivne vrednosti određene hrane ili hormone koji se upotrebljavaju pri proizvodnji takve hrane, već samo onu hranu koja po prirodi u sebi ima otrove koji su loši po vas.

Semenke voća

Foto – Pixabay

Semenke voća kao što su: višnja, trešnja i jabuka, sadrže cijanovodoničnu kiselinu. Ovde se ubrajaju i breskve, kajsije, šljive, itd. Ali nemojte previše da brinete. Ova kiselina jeste otrov, ali morate pojesti tonu ovog semenja da bi vas ubilo. Neka granica je oko 703 miligrama cijanovodonične kiseline na dan što je nekoliko stotina semenki višnje i trešnje.

Rabarbara

Foto – Pixabay

Lišće ove biljke sadrži oksalnu kiselinu. Ona može da vam napravi kamenje u bubregu. Doduše, kao i kod prethodne cijanovodonične kiseline, i ovde bi vam trebala veća količina da bi vas ubilo – oko 5kg. Ali bi osetili da vam je loše i od daleko manje količine.

Muskatni oraščić

Foto – Pixabay

Muskatni orah, indijsko orašče ili morsko orašče se upotrebljava kao začin u mnogim jelima. Najviše se koristi za pravljenje torte od pavlake, raznih slatkiša, kremova i peciva. Može se koristiti i u paštetama, jelima od spanaća, krompira, pečuraka i ostalim jelima od povrća.

Međutim, kada začinite jelo, ne stavljate ceo orah nego malo, kao cimet. Ono što vam retko ko može reći kada ga kupujete jeste da je to težak halucinogen. 6 grama može dovesti do konvulzija, a 8.5 do epi-napada. Jedan ceo orah dovodi do privremene psihoze praćene teškom anksioznošću.

Krompir

Foto – Pixabay

Krompir, u svojim klicama, lišću i stabljici sadrži glikoalkaloide. Oni izazivaju jake grčeve u stomaku, dijareju, jake glavobolje, a nekada i komu, pa i smrt.

3 do 6 miligrama ove supstance po kilogramu telesne mase vodi u smrt. Nemojte da jedete krompire sa zelenkastim mrljama. Nikaako.

Badem

Foto – Pixabay

Ovde ubrajamo samo gorke bademe. Ako pojedete samo 7 gorkih badema možete doživeti probleme jer sadrže velike količine cijanovodonika. Za decu tih sedam badema mogu da budu fatalna.

Sirovi med

Foto – Pixabay

Sirovi med ima dosta grejanotoksina jer ne prolazi kroz proces pasterizacije. Ako ga prejedete možete doživeti vrtoglavicu, slabost u nogama i rukama, mučninu, i povraćanje. Sve to vas stigne u roku od 24h. Samo jedna kašika ovakvog meda se podrazumeva prejedanjem. Više supenih kašika bi vas odvelo u smrt.

Paradajz

Foto – Pixabay

Ne zreo paradajz! Ovde izbegavajte zeleni paradajz i stabljike i lišće paradajza. Ako ih konzumirate, mogu vam prouzrokovati bolove u želucu. Međutim, da bi zeleni paradajz bio fatalan po vas, morate pojesti ogromnu količinu. Lišće i stabljiku nemojte ni da pomišljate da jedete.

Tunjevina

Foto – Pixabay

Tunjevina sadrži određenu količinu žive. Ako se nađe u vašem telu može proći kroz bubrege ali i doći do mozga i dovesti vas do totalnog ludila. U Americi se deci i trudnicama ni ne preporučuje da jedu tunjevinu. Međutim, mala količina tunjevine ne bi trebala da predstavlja problem, a ni veća količina vas ne može baš ubiti, već će vam samo biti loše. Samo obratite pažnju na to koliko jedete tunjevinu na dnevnom ili nedeljnom nivou.

Iako je tunjevina puna omega3 masnih kiselina i odličan izvor proteina, ne smete je jesti svakog dana. Preporučena doza je 2 puta u toku nedelju dana.