ZNAKOVI DA ORGANIZAM POČINJE DA TRUNE: Ako vas često boli glava, imate bubuljice i probleme sa noktima onda biste POD HITNO morali da pročitate ovo! Vaše zdravlje je u pitanju!


Našem organizmu je potrebna čitava paleta svakojake hrane. Naravno, u određenim, preporučenim količinama. Konzumiranje raznovrsne hrane pomaže očuvanje zdrave, ali i interesantne dijete koja telo opskrbljuje potrebnim nutrijentima. Raznovrsna hrana održava dobro zdravlje i može umanjiti rizik od razvoja raznih bolesti.

Drugim rečima, navike konzumiranja jedne te iste hrane svakoga dana, u toku dužeg perioda, može dovesti do “pada sistema”.

Zvanično postoji 4 grupa hrane, a to su:

– Povrće i mahunarke;

– Voće;

– Meso (uključujući i pileće i riblje), jaja, tofu, orasi, semenje, mahunarke;

– Žitarice

– Mleko, jogurt, sir (ili alternative), i ostali mlečni proizvodi sa smanjenom masnoćom.

Morate da imate na umu da svaka vrsta hrane ima u sebi drugačije nutrijente koji su veoma važni za normalno funkcionisanje vašeg tela. Te minerale i vitamine koje unesete kroz hranu vaše telo ne ume samo da napravi.

Ukoliko zapostavite kvalitet vaše ishrane i fizičku aktivnost, možete dovesti svoje telo do sledećih posledica:

Bubuljice

Foto: viralands.com

Bubuljice se obično javljaju kada vašem telu počne da nedostaje cink. Možete upotrebiti određene kreme kako bi se bubuljice povukle, a možete i promeniti ishranu. Počnite da jedete bademe, bundevine semenke, spanać, kikiriki. U isto vreme će vam koža biti zdravija i imaćete lepši ten.

Glavobolja

Foto: viralands.com

Glavobolja može doći kao posledica dehidracije, nedostatka sna, predugog gledanja u ekran, ili (u najvećem broju slučajeva) nedostatka magnezijuma. Jedite više banana ili kupusa svaki dan (ili barem 3 puta nedeljno, i pijte najmanje 2 litra vode dnevno (dakle vode! kafa i sokovi se ne računaju).

Grčevi u mišićima

Foto: viralands.com

Ovde je takođe kriv magneziju. Pored konzumiranja banana i uzimanja određenih suplemenata kako bi nadomestili nedostatak magnezijuma, probajte da se kupate u vrućoj vodi sa gorkom solju. Ona sadrži magnezijum i koža bi trebala u toku kupanja da ga apsorbuje.

Listanje noktiju i slaba, suva kosa

Foto: viralands.com

Vitamin B7 – definitivno. Jedite više kvasca, sira, i kikirikija. Ili kupite suplement u kome ima vitamina B7.

Slaba kosa

Foto: viralands.com

Ako kosa počne da vam opada više nego inače to je znak da imate manjak gvožđa. Potrebno je da jedete više povrća sa tamnim zelenim listovima i crveno meso.

Beli plikovi

Foto: viralands.com

Ako primetite da su misteriozno počeli da vam se pojavljuju beli plikovi po prstima ili zglobovima to znači da imate nedostatak esencijalnih masnih kiselina. Potrebno je da konzumirate više morskih plodova, ribe, koštunjavog voća ili u vidu suplemenata omega 3 masne kiseline.

Koja su to dva najveća uzročnika nastanka akni

Foto: viralands.com

Akne se najčešće stvaraju kao posledica hiperaktivne znojne žlezde i bakterija. Kada vam drastično spadne imunitet, pojačava se rad znojnih žlezda, a to vodi ka većoj masnoći ispod kože. Pošto se tako zapuše sve pore, koža nema kako da diše i stvaraju se akne.

Perutanje kože

Foto: viralands.com

Ako vam je koža previše suva, zateže vas, izgleda kao da je sva izborana, svrbi vas i plus je hrapava na dodir, znači da joj treba hidratacija. To se često dešava tokom zime ili ukoliko vam je koža šake negde blizu vatre (često ložite peć npr). Potrebno je da koristite hidratantnu kremu tokom dana i neku masniju kremu u toku noći.

Umor

Foto: viralands.com

Umor vam može prouzrokovati depresiju, razdražljivost, nevoljnost za bilo kakav rad, i stres! Međutim, lenčarenje vam neće ni malo pomoći ako to mislite! Umesto toga hodajte, trčite, dižite tegove i družite se sa ljudima koji su vam dragi. U tim trenucima nikako nemojte da se družite sa “energetskim vampirima”!

Oslabljen vid

Foto: viralands.com

Ovo je već prouzrokovano načinom života, loša ishrana i loše navike. Ako ne jedete hranu koja bi bila dobra za vaše oči, ako se ne krećete dovoljno i konstantno sedite uz televizor ili računar. Potrudite se da dovedete svoj život u red i poboljšajte vaše navike.

Nadutost

Foto: viralands.com

Nadutost u stomaku se javlja kada ne jedete hranu koja vam odgovara pa ne možete lepo da je svarite. Na neku hranu možete da budete i intolerantni.

Za dobro varenje je poželjno da jedete hranu bogatu vlaknima (paprika, brokuli, ovas, itd.), povrće, voće, žitarice, ribu, pileće meso, ćureće meso, jaja, mahunarke, da pijete jogurt, čaj, itd. Trebalo bi da izbegavate sokove, kafu, alkohol i sirovo povrće.