ŽIVOTE, PROKLET DA SI: Ova majka na prvi pogled izgleda srećno dok vodi svoje dete u školu. Ali bolje pogledajte malo bliže, nećete moći da poverujete svojim rođenim očima…


Vreme je najdragocenija stvar na svetu. To je jedino što ne možemo nikada da zaradimo, vratimo, dobijemo, već ga samo trošimo. Baš bi zato trebali da ga cenimo više nego bilo šta drugo.

Međutim, ljudi obično olako gledaju na to svoje vreme. A tome nas je lepo naučila jedna majka, koja je odlučila da napiše vrlo dirljivo pismo…

Majke su pravi primer žrtvovanja jer ništa ne možete da merite sa ljubavlju koju majke osećaju prema svojoj deci. Ali, nekada čak i njima padne na pamet da bi bilo dobro da malo odmore od takvog teškog stila života. Iako vam uvek izgledaju srećne dok aranžiraju sve za svoju decu, duboko u mislima im ipak čuči želja za kratkim odmorom.

Foto: naldzgraphics.net

Ova majka je imala slične misli dok je vodila svoje dete u školu. Nije mogla da prestane da razmišlja o svemu što mora da uradi za svoju decu – brini o namirnicama, brini o školi, brini o odeći, brini da li je gladan, brini da li je spavao, da li je radio domaći, da li je oprao zube, da li je bolestan, čist, srećan…; ceo njen dan je organizovan po potrebama dece. Takođe ima i jednog mlađeg sina koji po celu noć plače i ne da joj da spava.

Foto: inspiringwomen.co.za

Međutim, ima nešto prelepo što njoj daje snagu.

Zato je i napisala pismo. Koje pismo?

Poslednji put

Ova poema. “Po poslednji put” može nekome otvoriti oči. Napravljena je za sve majke koje misle da se previše žrtvuju za svoje dete, a srž onoga što ona oseća je najbolje opisana u rečima koje koristi. Provešće vas kroz putovanje onoga što stvarno znači biti majka i zašto je sve to stvarno vredno.

Foto: stcharleshealthcare.org

“Kada budete prvi put zagrlili svoje dete, više nećete biti ista osoba. Možda želite da budete ona stara osoba koja je imala slobodu i slobodno vreme, koja nije znala šta je umor i kojoj je svaki dan bio isti”

Foto: avmedia.info

“A sada se to promenilo. Sada menjate detetu pelene i slušate kako plače. Žalbe i prepirke. Dremanje ili nedostatak dremanja. To možda izgleda kao beskrajni krug u kojima se stvari ponavljaju. Ali ne zaboravite…”

Foto: staticflickr.com

“…postoji poslednji put za sve. Doći će dan kada ćete po poslednji put hraniti svoje dete. Spavaće u vašem krilu nakon dugog dana. I po poslednji put ćete ga grliti dok spava. Jednog dana vi ćete ga nositi na boku, a zatim ćete ga spustiti. Opraćete mu kosu, držaćete ga za ruku na ulici”

Foto: gettyimages.se

“I onda nikada neće ponovo zatražiti to isto od vas. Više vas neće buditi u toku noći i tražiti da se mazite. Pevaćete mu pesme i igrati za njega, a onda nećete to raditi ponovo, jer će vam biti poslednji put”

Foto: frazerconsultants.com

“Kada ga budete ispratili u školu, poljubiće vas za rastanak, a sutradan će vam tražiti da ne idete sa njim. Čitaćete mu priču pred spavanje, brisaćete mu umazano lice. Ono će vam se bacati u zagrljaj po poslednji put”

Foto: christcommunitysf.org

“Činjenica je da ne znate kada će se desiti taj poslednji put, sve dok ne dođe taj trenutak. Čak i tada, trebaće vam vremena da shvatite. Dakle, dok živite u ovim trenucima setite se da su oni vrlo ograničeni i da neće trajati zauvek. I kada prestanu da se dešavaju, želećete ponovo da ih doživite”

Foto: amazonaws.com