“ZIMA ĆE BITI VEOMA DUGA” Detaljna prognoza: Kada stiže prvi sneg, a kada PRAVI KIJAMET


Kao što smo ranije pisali, ovaj topli period u toku jeseni naziva se “bablje leto” i obično predskazuje dugu i hladnu zimu. Barem ukoliko verujete starim predanjima. Naše generacije, u skorije vreme nisu doživele ovakve temperature početkom novembra meseca. A kako kažu naši stručnjaci, hladnije vreme nas očekuje tek od 20. novembra, a bele pahuljice u gradovima i nižim predelima se očekuju sredinom decembra.

©Image Source

To što ste uživali u toplim danima, zaboravite jer takve temperature nećemo doživeti do narednog proleća.

Međutim, neće odmah krenuti mraz i niske temperature. Zadržaće se još malo suvo vreme, a temperature će postepeno padati kako se približavamo sredini meseca. Hladnije, tek posle 20. novembra kada dnevna temperatura neće prelaziti 10°C.

©Image Source

Kakva zima nas čeka?

Ova zima neće biti baš uobičajna, kao što već možete videti. Naime, meteorolozi kažu da će se pojaviti meteorološki fenomen zvan El Ninjo. Prošla zima je bila pod uticajem La Ninje koja je donela više padavina, a El Ninjo bi trebao da nam donese dugu, suvu i hladnu zimu. Pod “dugu zimu” podrazumevamo da će se takvo suvo i hladno vreme preneti i na proleće.

©Image Source

Naši meteorolozi drugačije misle

Što se tiče Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, oni su nedavno objavili svoju prognozu gde pretpostavljaju da će zima biti toplija nego inače, ali sa više padavina. Mada su takođe naznačili da je veoma rano da se predviđaju ikakvi precizni podaci.

©Image Source

Weather2Umbrella

Kako iz kompanije Weather2Umbrella kažu, da će doći do prave jeseni krajem novembra, a da će sneg biti veoma slab, samo kroz neku bljuzgavicu i to sredinom decembra. Onaj pravi sneg se najavljuje posle Božića.

©Image Source

Sneg obično kasni

Proteklih godina su snežne mećave usledile februara, marta… pa smo imali i mećave u maju mesecu. Prvog marta ove godine je zabeležena temperatura od -25°C!!

©Image Source

Prognoze sa “Zapada”

Ovih dana je i kompanija Accuweather objavila svoja predviđanja gde su naveli da se na Balkanskom Poluostrvu i kroz ceo Mediteran očekuju veoma visoke temperature za zimu. Tu izuzimaju Grčku za koju najavljuju hladno vreme i kišu.

Kome verovati?

Jedna jedina istina je i da su meteorolozi zbunjeni ovim promenama u klimi. Dešavalo se na primer da naši meteorolozi najavljuju u toku ovog prošlog leta sunčane dane, a leto nam je prošlo u pljuskovima sa grmljavinom. Sa druge strane, kraj leta i početak jeseni obeleženi su sa ovih skoro 3 meseca bez ikakvih padavina. Tako da, ako je verovati starim predanjima, čeka nas duga i hladna zima, a ako je verovati meteorolozima, čeka nas blaga zima sa malo snega. Januar i februar će najverovatnije biti meseci kada ćemo morati da se dohvatimo lopata i bacimo na jutarnju gimnastiku čišćenja snega.

©Image Source

Maksimalne temperature za Novembar

Beograd

8. Novembar – 22°C

11. Novembar – 15°C

15. Novembar – 11°C

18. Novembar – 10°C

21. Novembar – 14°C

26. Novembar – 6°C

30. Novembar – 6°C

Niš

8. Novembar – 22°C

11. Novembar – 16°C

15. Novembar – 10°C

18. Novembar – 8°C

21. Novembar – 14°C

26. Novembar – 5°C

30. Novembar –5°C

Kopaonik

8. Novembar – 9°C

11. Novembar – 10°C

15. Novembar – 3°C

18. Novembar – 1°C

21. Novembar – 2°C

26. Novembar – 6°C

30. Novembar –3°C

Cover image credit – Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija