ZBOG OVOGA STE GOJAZNI: 7 mogućih simptoma veoma opasnog poremećaja hormona kod oba pola


Hormoni su tu da budu neka vrsta hemijskih pismonoša. Endokrine žlezde ih luče, a oni preko našeg krvotoka šalju informacije tkivima i organima šta da rade. Pomažu u normalnom funkcionisanju većih procesa našeg tela, uključujući metabolizam i moć reprodukcije.

Kada vam doktori kažu da imate hormonalni disbalans, to znači da imate previše ili premalo nekog hormona. Čak i sićušne promene imaju ogromne posledice na naša tela. Možete ih shvatiti i kao neku vrstu recepta. Kroz naše telo jure estrogen, progesteron, testosteron, kortizol, insulin, serotonin, i ostali hormone za koje nikada niste ni čuli. Ako dodate previše ili premalo nekog sastojka na kraju imate totalni različit product. Iako nivoi nekih hormona prirodno fluktuiraju tokom različitih perioda u životu, i takvo ponašanje može biti i rezultat starenja, neke druge promene koje se dese znače da vam endokrine žlezde ne prave dobar recept.

A verujte, jedno vuče druge i ti nivoi hormona se vrlo teško vraćaju na početno stanje. Kod muškaraca na primer, povećanje estrogena dovodi do naglog povećanja težine. Estrogen se krije u masnoćama tako da se sve više povećava nivo estrogena sa povećanjem masnoća, a i masnoće u telu se lakše dodaju kada je nivo estrogena viši od normalnog.

A kada se nivo nekog od hormona u organizmu poremeti, trpe i telo i psiha. Evo nekih od simptoma.

Nesanica

©Image Source

Ako teže zaspite uveče ili ako se budite u toku noći, to može značiti i da imate poremećene nivoe hormona. Kod žena se to dešava jer imaju manje progesterona, a kod muškaraca se to dešava zbog nižeg nivoa testosterona. Kod žena se ovaj simptom može javiti i u toku menopauze.

Ovakve simptome najčešće trpe ljudi stariji od 50 godina, mada se dešava i mlađim osobama. Postoje preparati koji bi trebali da regulišu nivoe ovih hormona i da reše problem.

Promene u libidu

©Image Source

Intimni život muškaraca i žena može da trpi zbog ovakvog poremećaja. Kod muškaraca je ovo problem nedostatka testosterona, a kod žena manjak estrogena. Žene u menopauzi takođe moraju da trpe i bolove u grudima i bolove u toku odnosa baš zbog ovog manjka estrogena. Ovo se može rešiti dobrom ishranom koja će dovesti do povećanja estrogena. Tu, naravno pomažu lekovi i suplementi. Muškarci, sa druge strane mogu pomoći sami sebi vežbanjem, tj. povećanjem mišićne mase. Što više mišića, više testosterona.

Loše pamćenje

©Image Source

Nekada vam se desi da ne možete da se setite gde ste ostavili daljinski ili za šta su vas poslali u prodavnicu? Ovde je krivac nizak nivo estrogena. A teško prisećanje i “sećanje kroz maglu” može biti prouzrokovano niskim nivoom kortizola. Ovo se dešava zbog stresa.

Loše varenje

©Image Source

Nizak nivo hormona koji se zove serotonin obično izaziva “sindrom lenjih creva”. Kod žena je obično PMS kriv za velike oscilacije u nivoima hormona estrogena i progesterone. I nizak nivo gore pomenutog kortizola može takođe prouzrokovati problem sa crevima.

Loš apetit

©Image Source

Loš san, tj. manjak istog, je obično jedan od uzroka za nenormalno povećanje apetita. Kod apetita inače imamo 3 vrste hormona koje ga kontrolišu. Grelin je hormone zbog kojeg više jedemo, a leptin i oksintomodulin nam govore da smo siti ili da nismo gladni. Kada ne spavate dovoljno nivo grelina raste i zato ste stalno gladni. To znači da vas umor u stvari čini debelim.

Nagle promene u raspoloženju

©Image Source

Primetili ste da žene stalno menjaju raspoloženje u period pre menstruacije ili u toku menopauze. To su dva perioda kada se u ženi dešavaju ogromne hormonalne promene. Višak estrogena menja to raspoloženje, a anksioznost i depresija su rezultati niskog nivoa progesterona i estrogena.

Dobijanje na težini

©Image Source

Ako ste žena, a neobjašnjivo ste počeli da se debljate, to može značiti da vam je nivo progesterona izuzetno nizak, a nivo estrogena povećan. Kod muškaraca je takođe nivo estrogena krivac za dobijanje na težini, a gubitak težine obično znači nedostatak testosterona.

Da bi ste bili zdravi morate da poštujete svoje telo. Nemojte da ga izazivate već mu pružite redovan san, dobru ishranu, dosta zdrave fizičke aktivnosti, a ako upadnete u problem, konsultujte i lekara. Postoje određeni suplementi koji su napravljeni od kombinacije raznih biljaka koje možete pronaći u prirodi, a koji vam mogu pomoći u produkciji hormona.