Zašto se pranje na 30 i 40 stepeni ne preporučuje


– Jedna od četiri stvari oprane na 40°C sadrži fekalne bakterije na sebi;

– Dečije igračke i odeća sadrže najviše tih bakterija, a dečije donje rublje sadrži najviše;

– Da bi se procenat bakterija smanjio, treba prati odeću na najmanje 60°C.

Pranje odeće na 40°C može biti bolje za okolinu, ali ne ubija većinu bakterija. Barem tako kažu istraživači.

Veš opran na 40°C sadrži samo 14% manje bakcila nego neopran veš – pokazuje ista ta studija.

Mikrobiolozi su takođe saznali da jedna od svake četvrte stvari koju operete u hladnoj ili mlakoj vodi sadrži bakterije iz fekalija.

Foto – Pixabay

Da bi dobro istražili ovaj problem, naučnici su testirali oko 100 različitih stvari, od odeće preko igračaka do posteljine koju su donirali roditelji dece u jednoj školi u Velikoj Britaniji.

Polovina tih uzoraka je bilo oprano na 40°C tok je druga polovina bila totalno prljava i došla pravo iz porodične korpe za neoprani veš.

Istraživači su uvideli da se najviše bakterija zadržalo u dečijim igračkama i donjem vešu. Takođe su pronašli i da se u dečijim majicama nalazi više bakterija nego na jastučnicama i pantalonama.

Foto – Pixabay

Otkrili su i to da se pranjem veša na 30°C ili 40°C koncentracija fekalnih bakterija smanjuje samo za 14% u odnosu na neopranu odeću.

Ekspert za javno zdravlje Dr Liza Ekerli je za “Dejli Mejl” po ovom pitanju izjavila:

“Nisam ni malo iznenađena ovim rezultatima. Već postoji značajan broj objavljenih istraživanja koja su obradila ovu temu i koja su kao preporuku ponudila da se ovakva praksa prekine istog tog trenutka jer se tako stvara idealna okolina za razvoj bakcila.”

Foto – Pixabay

“Ljudi misle da je dovoljno samo da stave svoju prljavu odeću u mašinu za pranje veša i da će se time rešiti svih bakterija. To je daleko od činjenica!”

“Ne znači da je nešto higijenski ispravno samo zato što izgleda ili miriše tako!”

“Pranje na nižim temperaturama je možda dobro za vašu odeću ili za okolinu ali vam može naneti ogromnu štetu zdravlju!”

Dalje nastavlja: “Bakterije i virusi kao što su influenca i ešerihija koli mogu da prežive ako se veš pere na manje od 60°C i tako vi povećavate rizik od širenja zaraze!”

“Doktori preporučuju da se veš pere na 60°C ili na većoj temperaturi. Jedino tako se mogu ubiti bakcili! Ako već morate da perete na nekoj nižoj temperaturi obavezno ubacite i neki dezinfikujući rastvor zajedno sa praškom za veš. Nešto kao što je Dettol. To bi ubilo sve bakterije!”

Prethodna istraživanja su pokazala da pranjem u mlakoj vodi (40°C) preživi oko 10,000 organizama koji se nalaze u fekalnoj materiji i da se u samo jednoj kašičici vode iz veš mašine nalazi oko milion bakterija koje sve ostaju u mašini ukoliko nastavljate da perete veš na 40°C.