Zašto neboderi u Hong Kongu imaju rupe u sredini (Video)


Grad sa jednom od najlepših panorama je upravo Hong Kong. Neki kažu i da je najlepša panorama na svetu (naravno, ukoliko više volite gradove od prirode). Međutim, ima tu nešto čudno i posebno u vezi nje. Ako pogledate malo bolje, možete videti da dobar broj nebodera ima rupe po sredini. Izgleda čudno, ali zašto bi se bilo koji arhitekta toliko mučio da projektuje zgradu sa rupom po sredini?

Navodno su arhitekte i inženjeri u Hong Kongu uzeli inspiraciju iz tehnike uređenja prostora koja se zove Feng Šui.

Kako se tvrdi na većini portala, te rupe su koncept koji je jedinstven za Hong Kong, i baziran na kineskim principima tehnike feng šui. Zovu se “Rupe Zmaja” (ili kapije zmaja) i tu su da budu prolaz za zmajeve; nosioce sreće i pozitivne energije. Ali zašto je ovo vezano samo za Hong Kong?

Foto – Pinterest

Zbog geografske lokacije. Hong Kong je smešten između planina i vode. Legenda kaže da na planinama žive duše zmajeva koje moraju da putuju do vode da bi pile vodu i da bi se kupale. Zgrade koje se nalaze na njihovom putu zato imaju rupe, da bi oni mogli da prolete kroz njih i da dođu do mora, bez da udare u bilo kakvu prepreku.

Foto – Hongkong and Shanghai Hotels

Kaže se da velika nesreća vreba onog ko se usudi da im blokira put. Tako je jedna od kompanija, smeštena u blizini Kineske banke, za svoj bankrot okrivila baš loš feng šui, jer na njoj nema nikakvih prolaza. Tu, na zgradi Banke Kine nema nikakve rupe.

Foto – Pixabay

Pravi razlog je naravno malo praktičniji

Feng šui i duhovi zmajeva su naravno stvar lokalnog folklora. Glavni razlog je malo drugačiji. Ventilacija.

Foto – Khmer-poster

Naime, osamdesetih godina su inženjeri u Hong Kongu, zbog sve gušće naseljenog stanovništva rešili da naprave ogromne zgrade, skoro spojene jedna na drugu. Te zgrade su prozvali “Efekat Zida”. Inače, zvanični naziv je “Zgrade Gradske Bašte”. Gradnja prve od tih zgrada, sagrađene u distriktu “North Point” (1986. godine) je samo jedna u nizu zgrada koje su imale za cilj da sabiju što veći broj stanova na što manjem prostoru.

Foto – Khmer-poster

Kako su se gradili ovi blokovi zgrada, stanovnici grada su počeli sve više da se žale na slabiju cirkulaciju vazduha kroz grad. Zgrade su blokirale strujanje vazduha, a time se povećavalo i zagađenje. Inženjeri su bili pod stalnim pritiskom da nešto smisle, i rupe su bile jedino rešenje.

Photo by Ryan McManimie on Unsplash

2005. godine, gradsko odeljenje za “planiranje i izgradnju” je napisalo izveštaj, “Studija izvodljivosti za uspostavljanje gradskog ventilacionog sistema” ili “AVA studija”. Postavila je određeni broj smernica za kontrolisanu ventilaciju državnih zgrada.

Photo by farfar on Unsplash

Te smernice nisu morali da poštuju privatni izvođači radova ali su imale ogroman kulturoloških efekat. Sada se u većini slučajeva, kada dođe do izgradnje velikih zgrada, dešava da država zahteva postavljanje takvih velikih rupa.