Za Kleopatru, Legendarnu Egipatsku Vladarku Kažu Da je Bila Jedna od Najlepših Žena: Evo Kako Je Ona Stvarno Izgledala (FOTO)


Mnogo priča je vezano za Kleopatru. Paradoksalno je to što su neke najpoznatije priče u suštini proizvod scenarista iz Holivuda, dok su one istinite malo manje poznate. Jedna od tih priča je I priča o njenoj lepoti.

@Pixabay

Kleopatra je do sada bila prikazana nekoliko puta kroz razne medije. Najnoviji je u Ubisoftovoj igri “Assassins Creed – Origins” gde je ona prikazana kao prelepa žena. Na sličan način je Kleopatra bila prikazana i u Holivudskim filmovima gde su je glumile lepotice poput Elizabet Tejlor I Monike Beluči. Međutim, da li je to naše saznanje o njenoj lepoti ispravno ili ne?

Većina izvora koji govore o Kleopatrinoj lepoti potiču iz Rima. Oni nisu baš bili neki simpatizeri ni Egipta, a ni Kleopatre. Štaviše, zvaničnici Rima su je se plašili I veoma često oslikavali (opisivali) kao ženu koja svoju lepotu koristi kao oružje.

©Forumancientcoins.com

Međutim, to je bila samo propaganda Rima. Ona je u stvari bila više poznata po svojoj inteligenciji nego svom izgledu. Blog poznatog kanala “History” piše da je bila poznavalac više od 12 jezika i da je bila obrazovana u matematici, filozofiji, diplomatiji i astronomiji. Kako autor tog teksta na kanalu “History” tvrdi, Egipatski izvori opisuju Kleopatru kao vladara koji je “bio na nivou učenih ljudi i čak uživao u društvu istih.”

O detaljima Kleopatrinog izgleda, pored pisanih izvora saznajemo i preko skulptura i kovanica iz tog perioda. Na novčićima, ona je prikazana kao “muškobanjasta” žena sa velikim “nubijskim” nosem i jakom vilicom. Međutim, pojedini istoričari za takvu sliku krive vlast koja je mislila da je takav izgled bio nameran i da je ona prikazana na taj način da bi se pokazala njena snaga. Moramo napomenuti da je u to vreme veliki nos predstavljao moć.

©Forumancientcoins.com

Antički pisac Plutarh je čak napisao da Kleopatrina lepota nije baš bila “neprikosnovena” i da su u stvari ključne “crte” njene lepote bile njen slatkorečiv glas i neodoljiv šarm.

Dakle, dokazi da Kleopatrina lepota nije imala veze sa njenim fizičkim izgledom se nalaze svuda, kako u pisanim istorijskim izvorima, tako i u raznim predmetima iz doba Antike. A profesor na Univerzitetu Kemridž, Sali En Ašton tvrdi da je uspela da rekonstruiše pravi izgled Kleopatre kroz proučavanje raznih drevnih slika i statua. Profil koji je ona napravila je stvarno daleko od one Kleopatre koju smo navikli da vidimo.

Ko je Bila Kleopatra?

Kleopatra je rođena u Egiptu oko 69 godine pre nove ere. Međutim, i pored činjenice da je rođena u Egiptu, čitava njena dinastija vodi korene iz Grčke. Sa očeve strane, ona je potomak jednog od velikih generala koji su sa Aleksandrom Makedonskim došli na prostore Egipta, Ptolemeja I Sotera. Odatle su i svi muški naslednici imali ime Ptolemej, pa I njen otac i braća. Vladala je Egiptom od 51 do 30 godine pre nove ere. Nasledio je njen sin, Ptolemej XV Cezarion.