Za jednu kategoriju vozača od aprila će važiti NOVA RIGOROZNA PRAVILA


Žalimo se svi mi već godinama kako se lako polažu vozački ispiti i pogrdno pričamo o tome “ko sve danas dobija vozačku dozvolu”. Pa, već nekoliko godina se cene školovanja budućih vozača sve više povećavaju, a dobijanje same dozvole postaje sve teže i teže. Sada se “stavlja u rad” novi set pravila koji će dodatno sankcionisati buduće vozače-početnike, a njegova primena počinje 3. aprila, 2019.

Ovim setom zakona se “status početnika” pridaje svim novopečenim vozačima i traje 2 do 4 godine.

Probna vozačka dozvola

Ako sa 19 godina položite i dobijete dozvolu nakon 3. aprila, ona će važiti samo 2 godine. Ako položite sa 17 godina, vaša dozvola će biti probna dok ne napunite 21 godinu.

FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA

Dakle, ako pre 3. aprila dobijete dozvolu, a imate 17 godina, vaša dozvola je probna samo godinu dana.

Od ove odluke su izuzeti svi đaci stručnih škola koji se školuju za obrazovni profil vozač motornih vozila i koji su položili vozački ispit za upravljanje vozilima C i CE kategorije. Njima će i nakon 3. aprila probna vozačka važiti godinu dana.

Oni sa probnom dozvolom ne smeju voziti više od 3 putnika.

Zabrane za vozače sa probnom vozačkom dozvolom:

1) ograničenje brzine na:

– 110 km/h po autoputu

– 90 km/h po motoputu;

– 90% od ispisanog ograničenja.

2) Nulta tolerancija na alkohol u krv i na sve psihoaktivne supstance;

3) Ne sme voziti između 23:00 i 06:00. Kazne su od 10.000 do 20.000 dinara.

FOTO: M. ŠURJANAC / RAS SRBIJA

4) Nema korišćenja telefona (ni preko handsfree uređaja);

5) Ne sme voziti auto snage motora preko 80kW, odnosno 109 konjskih snaga. Tj. može, ako vozi pod nadzorom člana porodice koji se nalazi u vozilu i ima vozačku dozvolu više od 5 godina. Kazne su od 20.000 dinara do 40.000 dinara, ili zatvor u trajanju od 30 dana.

Zakon sa stavkom o dužini trajanja probne dozvole je donet još 4. aprila 2018. ali je odloženo primenjivanje zakona za godinu dana. Tih godinu dana ističe 3. aprila, 2019. pa samim tim i zakon stupa na snagu tog dana.