VRHUNAC EPIDEMIJE GRIPA: Zdrave osobe DA SE JAVE LEKARU ako OSETE OVU NELAGODU, SIMPTOMI SU PRIKRIVENI!


Baš juče su stručnjaci za epidemiologiju izjavili da je epidemija gripa u našem regionu na samom vrhuncu i da se očekuje da veoma uskoro (za nedelju ili dve) počne da opada broj obolelih od ove bolesti.

A kad pričamo o ovogodišnjem virusu gripa, moramo reći da je do sada, nakon najnovijih prvih smrtnih slučajeva u Kruševcu i Leskovcu, broj žrtava gripa porastao na više od 30 ljudi.

Zbog epidemije gripa je i produžen školski raspust na nedelju dana, a na osnovu preporuke Ministarstva zdravlja pa će se đaci u Srbiji vratiti u školske klupe 25. februara.

Foto – Pixabay

Ali iako izgleda kritično, epidemiolog Leposava Garotić Ilić je izjavila da ne treba dizati paniku zbog broja smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom gripa.

“Mi svake godine, kako na teritoriji Beograda tako i na teritoriji Srbije, registrujemo smrtne ishode. To je bilo i u vreme pandemije, a od tada mi sprovodimo nadzor nad teškom akutnom respiratornom infekcijom, tako da kod svih tih slučajeva radi se laboratorijska potvrda gripa i znamo da je osoba koja je doživela smrtni ishod i imala grip.”

Foto – Pixabay

Stručnjaci izdvajaju da su među onima koji su izgubili borbu sa virusom većinom hronični bolesnici, kardiovaskularni, sa dijabetesom i gojazne osobe. Zvanično, ni jedna osoba koja je umrla nije bila u potpunoj snazi i potpuno zdrava pre nego što je virus ušao u organizam. Leposava Garotić Ilić je naglasila da je ovo virus AH1N1 tj. svinjski grip i da je još 2009 godine, kada je bila proglašena pandemija, samo na teritoriji Beograda od ovog virusa umrlo 18, a na nivou cele Srbije 140 pacijenata.

Ona je istakla da pacijenti ne smeju da čekaju ukoliko primete neki od znakova bolesti i da bi trebali odmah se jave svom lekaru ako osete da su malaksali, da više od 3 dana ne mogu da skinu temperaturu ili da teže dišu.

Foto – Pixabay