VREME JE DA OTVORIMO OČI: Jeziva slika Jovana Memedovića koju Srbija odbija da vidi!


Svi znaju ko je Jovan Memedović. Mnoge generacije su odrasle uz njega i njegove putopisne emisije. Danas, gospodin Memedović vodi emisiju “Sasvim Prirodno” i kroz nju nas upoznaje kako sa našom prirodom, tako i sa prirodom najudaljenijih i najzabačenijih regiona naše planete. E, pa nedavno je rešio da podeli sa svim svojim pratiocima na Instagramu jednu poražavajuću sliku koja pokazuje koliko smo mi u stvari neodgovorni.

©YouTube Printscreen

Naša neodgovornost prema prirodi koju naša zemlja ima da ponudi može se videti na svakom koraku. Gde god pogledate možete videti nemarnost. Od krošnji gradskog drveća na kojima možete naći po neku patiku, kese i ostalo smeće do naših parkova, reka, itd. Jednostavno se ponašamo kao da nas ne zanima svet koji ostavljamo za naredna pokoljenja i kao da prosto ne vidimo tu tužnu sliku naše prelepe Srbije koja se prosto guši u đubretu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jovan Memedović (@jovanmemedovic) on

Kao što se može videti i u sklopu postavljene slike i komentara na njoj, Memedović je hteo da ovog minulog leta otpočne ekspediciju kanuima kroz reku Drinu. Ideja je bila da se pokažu sva prirodna bogatstva naše zemlje. Taj serijal se zove “Dva Lica Reke Drine” i krenuo je sa prikazivanjem od 7. oktobra.

A kada vi (i svi mi ostali) čujete reč Drina, verovatno imate u glavi plavo-zelene brzake koji tutnje prelepim zelenim kanjonima koji su samo ulepšani nedirnutom prirodom. Pa, verovatno se u tu sliku ne uklapaju nepregledne gomile plastične ambalaže i ostalog đubreta. Da stvar bude gora, to nije jedinstveno samo za taj region, već nam se cela zemlja davi u tom proizvodu modernog sveta.

©YouTube Printscreen

“Veslajući, ispričali smo priču o našoj stvarnosti koja se možda ne vidi sa puta i koja se retko pominje u medijima. Rado bismo da je ignorišemo, da se nadamo da će voda sve odneti, ali nije i neće.
Otpad na obalama naših reka, a u konkretnom slučaju reke Drine, dostiže džinovske razmere i čini se da mu nema kraja. Tokom snimanja emisije trudili smo se da otkrijemo: Da li smo potpuno zaboravili na svoju odgovornost prema zemlji na kojoj živimo? Šta rade i čime se bave nadležni organi? Ima li izgleda se se ovaj problem reši?”

To je nažalost ono što nas okružuje. I to nije nešto što je eto bezazleno, iako ne utiče trenutno na našu kuću, budžet, i porodicu. Međutim, uticaće jednog dana kada neće biti tako lako dobiti čistu vodu na slavini u kuhinji ili kupatilu. Iz tih reka i iz te prirode mi dobijamo ono od čega živimo i moramo da shvatimo da to nije samo još neko zelenilo koje služi za odmor. To zagađenje uništava životnu sredinu koja je prirodno stanište mnogim vrstama životinja. Ne pričamo sada samo o Drini, već o celoj Srbiji. Nekada smo se hvalili kako imamo najzdraviju vodu na svetu, i kako možemo gde hoćemo da zabodemo cev i da pijemo tu vodu. Međutim, to je bilo tako samo zbog toga što je eto ta industrijska revolucija kasnije došla do nas, a kao da se takmičimo da stignemo i prestignemo one regione koji već par vekova uništavaju svoju sredinu. Uskoro će ta romantična šetnja pored reke postati šetnja pored deponije ako ne počnemo da pazimo šta radimo.

©YouTube Printscreen

Gospodin Memedović je uradio ono što može. On ne može da nauči generacije naših sunarodnika osnovnoj kulturi, ali eto može ponuditi jedan prozor u to od čega mi konstantno sklanjamo glavu. Možda neko to shvati kao kritiku ili upozorenje, a možda to bude samo još jedna prilika za uzimanje daljinskog i prebacivanje na neki od rijaliti programa.

Bilo kako bilo, slike koje nam je Memedović pokazao su tužna istina o zemlji u kojoj živimo, tj. i više od toga. Ovo je tužna priča o planeti koja će jednoga dana da nam uzvrati udarac… Samo se plašim da će tada već biti kasno.