VOZAČI, PRIPREMITE SE ZA JOŠ JEDAN TROŠAK Ovo pravilo važi od danas i evo koliko će to da vas košta


Danas, kada pogledate kroz prozor ili izađete napolje imate utisak da je rano proleće ili izmak leta. Međutim, realnost je da u Pravilniku o motornim i priključnim vozilima Republike Srbije piše da na svom automobilu od 1. novembra do 1. aprila morate da imate zimske gume!

I da, to pravilo je napravljeno tako za sneg, led ili poledicu, međutim stručnjaci kažu da bi ste trebali da poštujete ovo pravilo jer sneg mora da padne kad – tad i može i da iznenadi, a drugo, takva oprema je neophodna kada je hladno i nije bitno da li ima snega ili ne.

Image Source – ©Siniša Pašalić – RAS Srbija

Ako pokušate da vozite zimi sa letnjim gumama, to vam je kao da ste seli za volan skija koje nemaju kočnice. Tako ugrožavate sve učesnike u saobraćaju i nije samo stvar da li ćete da dobijete kaznu ili ne.

Zimske gume nisu tu samo zbog snega i kiše već i zbog hladnoće!

Stvar je u tome što letnji pneumatici počinju da proklizavaju kada temperatura vazduha padne ispod 7°C, a temperatura podloge u tim uslovima je još niža pa i to može da bude veoma opasno. Zbog ovoga je veoma važno da montirate prave gume za pravo godišnje doba!

Nemojte da kupujete univerzalne gume

Naši ljudi zbog nedostatka novca imaju naviku da kupuju univerzalne ili neke druge jeftinije gume. A cene baš i nisu nešto pristupačne. Zimska guma za “punta” košta oko 4,000 dinara, pa sa sve balansiranjem morate da izdvojite za sve četiri gume negde oko 17,000 dinara. A ova informacija je samo iz jednog servisa. U drugim servisima je i skuplje! Gume standardnih dimenzija su između 5,000 i 6,000 dinara.

©Image Source

Nije važno što je još uvek toplo, naša preporuka je da promenite gume!

Nemojte da brinete samo zbog kazni, već zbog vaše sigurnosti!

Saobraćajac će vas kazniti ako nemate zimske gume samo ako je pao sneg. Međutim, kao što smo već rekli letnji pneumatici su veoma nesigurni u hladnijim uslovima na putu. Dubina šare mora biti 4mm, a pneumatici ne smeju imati ni klinove. A ako izazovete neku saobraćajnu nesreću zbog nedostatka zimskog pneumatika možete dobiti 45 dana zatvora i novčanu kaznu od 6,000 do 20,000 dinara ako ste fizičko lice ili od 100,000 do 800,000 dinara ako ste pravno lice.