VOLITE BANANE? Ovo se događa vašem telu ako pojedete 3 DNEVNO!


Banane su jedno od najzastupljenijih voća na svim trpezama. A postoji i razlog zašto je ova voćka toliko zastupljena širom sveta! Trkači i dizači tegova pojedu najmanje 2 banane negde oko doručka i jednu u svom smutiju u toku dana. Ova zakrivljena žuta voćka je jedna dobra nutritivna bomba. Ako dodate samo jednu bananu u vašu dnevnu dijetu dosta toga poboljšavate što se tiče opšte ishrane. Između ostalog, banane mogu da vam pomognu da postignete tu neku željenu kilažu, da održavate vaša creva u nekom urednom stanju, i unesete dovoljno nutrijenata da regulišete i rad svog srca i zdravlje vaših očiju. Naučna istraživanja su dokazala da ove 3 majušne banane mogu da vam daju dovoljno energije da izdržite čak i one žestoke treninge od po 90 minuta. Ali energija i snaga nisu jedine stvari koje vam daju ove tri banane. Ako jedete 3 banane dnevno neće vas udebljati. Ali da, ako planirate da jedete više od toga, planirajte da kupite i širu odeću.

Kako nam to banane poboljšavaju zdravlje?

Povišeni krvni pritisak

Foto – Pixabay

Ova egzotična voćka ima baš dosta kalijuma a nema soli. To je najbolji način da se izborite sa visokim pritiskom. Jedna banana ima oko 450mg kalijuma i ni malo natrijuma. A prosečna osoba treba oko 4700mg kalijuma da bi držala taj krvni pritisak na nekom normalnom nivou. To znači da slobodno možete dnevno da pojedete 2 do 3 banane.

Astma

Foto – Pixabay

Po istraživanjima odrađenim na Kraljevskom Koledžu u Londonu, deca koja su jela barem jednu bananu na dan imala su oko 34% manje šansi da razviju astmu u budućnosti.

Rak

Foto – Pixabay

Konzumacija banana, narandži i soka od narandže, u prve dve godine života može smanjiti rizik od razvijanja leukemije, ako je suditi po istraživanju Svetske Zdravstvene Organizacije. Kako je banana i mnogo dobar izvor Vitamina C, može pomoći u borbi protiv formiranja slobodnih radikala koji stvaraju rak. Velika količina i zdravih vlakana koje možemo uneti raznim voćem i povrćem kao što su na primer i banane, su odličan način da smanjimo i rizik od raka debelog creva.

Zdravo srce

Foto – Pixabay

Vlakna, kalijum, Vitamin C, Vitamin B6 – to sve sadrži jedna banana. A u isto vreme, svi ti elementi služe zdravlju vašeg srca. A uvećanje unosa kalijuma sa smanjenim unosom natrijuma, je najvažnija dijetarna promena koju možete da napravite da bi ste rizikovali razvoj neke kardiovaskularne bolesti. Visoka količina kalijuma se povezuje sa smanjenjem rizika od šloga, održava mišićnu masu, i smanjuje stvaranje kamena u bubregu.

Dijabetes

Foto – Pixabay

Po nekim istraživanjima, ljudi sa dijabetesom tipa 1 koji primenjuju dijete sa visokim unosom vlakana imaju manji šećer u krvi, a dijabetičari tipa 2 mogu poboljšati nivo šećera u krvi ovakvom dijetom. Jedna prosečna banana ima oko 3 grama vlakana i odlična je za dijabetičare.

Dijareja

Foto – Pixabay

Blendirana hrana kao što su sokovi od jabuke ili banane mogu pomoći kod dijareje. Elektroliti kao što je kalijum se izbacuju u ogromnim količinama kod pacijenata koji pate od dijareje. Trebate pojesti najmanje 3 banane u toku dana da nadoknadite taj nivo kalijuma.

Očuvanje pamćenja i poboljšanje raspoloženja

Foto – Pixabay

U bananama ima i elementa zvanog Triptofan. To je aminokiselina koja igra jednu od glavnih uloga u očuvanju memorije i poboljšanju raspoloženja. Takođe, banane su isto tako dobre i za parove jer bude seksualnu želju 😉

Poboljšanje u strukturi kostiju

Foto – Pixabay

Kalijum u bananama se bori protiv okoštavanja koje uzrokuju razne soli. Tako barem kaže Univerzitet Kalifornije u San Francisku. Kalijum deluje kao neka vrsta štita za kosti.

Anemija

Foto – Pixabay

Banane su bogate i gvožđem tako da mogu da poboljšavaju proizvodnju hemoglobina u krvi, i tako se bore protiv anemije.

Nepravilno varenje

Foto – Pixabay

Dosta vlakana u bananama poboljšava varenje. Tako kažite zbogom zatvoru.

Mamurluk

Foto – Pixabay

Najbrži način da se rešite mamurluka je da “zbrčkate” zdravi smuti zaslađen medom. Banana će vam opustiti stomak a med će povratiti šećer u krvi. Možete pojesti 3 banane sa ovim smutijem.

Goruštica

Foto – Pixabay

Banane prirodno smanjuju kiselost u organizmu. Tako da vam mogu pomoći jedna ili dve banane ako patite od goruštice.

Jutarnja mučnina

Foto – Pixabay

Banane kao užina između jela pomažu u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi i drže vas podalje od tih jutarnjih mučnina.

Da li vi možda znate za još neke pogodnosti koje vam pružaju banane?

Osim što Erika pretvaraju u Bananamena…