VAŽNO JE DA ZNAMO: Evo kako TREBA da se ponašate ako naiđete na AGRESIVNOG PSA ili ČOPOR LUTALICA!


Šta bi ste uradili da se nađete ispred agresivnog psa?

Šta ako vas ujede?

Odgovor na ovo pitanje dobili smo od veterinara Dr. Debi Turner Bel koja je gostovala u jutarnjem program američke televizije CBS. Ona je ponudila nekoliko važnih smernica o tome kako sprečiti, ali i lečiti ujede psa. Takođe nam je dala i nekoliko saveta o tome kako sprečiti da vaš pas bude agresivan.

Po podacima američkog Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, oko 4.7 miliona ljudi u Sjedinjenim Američkim Država svake godine bude ujedeno, a jedan od pet ujeda bude prijavljen medicinskom osoblju. Oko 800.000 prijava godišnje.

Po tim istim podacima, najugroženija grupa su deca između 5 i 9 godina starosti.

Zašto psi ujedaju?

©Image Source

Ima nekoliko razloga za ovo. Većina nema veze sa zlobom. Psi najviše ujedaju iz straha, a ne zato što su agresivni. Psi koji osećaju da su ugroženi, koji su nesigurni ili osećaju da ih neko izaziva, odgovoriće ujedom kao vrstom samoodbrane. Mogu da postanu agresivni i zbog “teranja”. Inače, oni su veoma teritorijalna stvorenja, i štitiće svoj teren. Tako da možete očekivati od psa da ujede ako štiti svoju hranu, igračke i mladunce, ako ih dirate. I iznenađen pas će ujesti! Ako priđete psu neočekivano, ili ako vas ne čuje dok mu prilazite, njevog instinkt mu nalaže da ujede iz straha.

Psi koji nisu adekvatno trenirani ili socijalizovano će najpre ujesti.

Vrste pasa koje obično ujedaju

©Image Source

Ukratko, svi psi ujedaju. Ne postoji rasa psa za koju možemo da kažemo da će vas pre ujesti nego ostale. Ujedanje više ima veze sa trenutnom situacijom, ponašanjem, treningom (ili nepostojanjem istog), i ljudskim neznanjem.

Sudeći po sajtu HealthyPet.com:

“Istraživanje urađeno od strane Američkog Veterinarskog Saveza, CDC, i Udruženja za Zaštitu Životinja Sjedinjenih Američkih Država, je analiziralo statistike ujeda pasa u poslednjih 20 godina i rezultati ne pokazuju da je bilo koja vrsta agresivnija od ostalih. Rezultati su takođe pokazali da su u stvari najčešći ujedi uvek bili od strane vrsta koje su u tom periodu najpopularnije. Zabeležen je ogroman broj ujeda Dobermana u toku sedamdesetih, jer su tada Dobermani bili mnogo popularni. U toku osamdesetih su to bili pit bulovi. A u toku devedesetih to su bili Rotvajleri. Međutim, tu su samo bili analizirani ujedi sa fatalnim ishodima, tako da pojma nemamo koliko je ujeda manjih pasa bilo.”

PRAVILAN NAČIN PRILASKA NEPOZNATOM PSU

©Image Source

1) Prvo morate da dobijete pristanak vlasnika za to!

2) Pružite ruku sa zatvorenim prstima, dlanovima okrenutim na dole. Polako. Pružite priliku psu da priže i da vam onjuši ruku.

3) Sačekajte da vam pas da dozvolu da priđete. Ako hoće da ga mazite, spustiće glavu i uši, ili još više prići vama. Međutim, ako pas savije uši unazad tako da se skoro spoje sa glavom i vratom, počne da reži ili se nekako šćućuri, nemojte da ga mazite.

4) Mazite psa po vrhu glave, ili duž kičme. Izbegavajte stomak, rep, uši, i noge.

KAKO NE PRILAZITI NEPOZNATOM PSU

©Image Source

1) Trčati prema nepoznatom psu.

2) Prilazite psu suviše blizu i smejete se. Nikada nemojte da se smejete nepoznatom psu. Kada se smejete misli da se kezite. To je poziv za agresiju.

3) Iznenadite psa! (prikradanje dok spava) Često se tu aktivira sistem samoodbrane kod psa.

4) Ignorišete njihova upozorenja! Ako pas počne da laje ili reži kada prilazite njegovoj teritoriji krevetu npr., i vi nastavljate, to je poziv za borbu. Oni vas upozoravaju da trebate da stanete. Slušajte ih!

5) Neprikladno dodirivanje: Psi ne vole da ih mazite po ušima, vratu i šapama (nogama). Neki ne vole i da ih obrćete i mazite po stomaku. To je pozicija potčinjenosti, a agresivni psi to ne vole i mogu da to prihvate kao “izazov”.

ŠTA AKO VAM ZAPRETI NEKI AGRESIVNI PAS (lutalica ili nepoznati pas)

©Image Source

1) Ostanite mirni. Nemojte da trčite. Ovo je trka koju ne bi ste mogli da dobijete. Ako ste sami, polako idite unazad. Ne okrećite leđa.

2) Ako ste na zemlji, sklupčajte se u položaj fetusa. Pokrijte glavu rukama i skupite prste u pesnicu.

3) Ne gledajte u oči. Zapamtite, ako gledate agresivnog psa u oči, on to prihvata kao izazov.

4) NEMOJTE DA SE SMEJETE!

5) Pričajte tiho, umirujuće. Ako se derete na takvog psa samo ćete da ga isprovocirate.

6) Ako vas ujede, nemojte da vučete! To ga opet samo natera da steže. Ostanite mirni. Probajte da stavite nešto između vas i psa, npr. jaknu, tašnu, biciklu, ranac, itd. Ne udarajte psa. Opet, to će samo da pogorša stvari.

ŠTA AKO VAS UJEDE!?

©Image Source

1) Zovite Hitnu pomoć ako je ujed ozbiljnije prirode.

2) Dobro operite ranu sapunom i vodom. Ako je duboka rana, ako boli, ako menja boju, ako je natekla, odmah posetite lekara.

3) Ako je moguće, potvrdite da li je pas vakcinisan protiv besnila.

4) Prijavite ujed veterinarskoj službi i policiji.

NAČINI SPREČAVANJA AGRESIVNOG PONAŠANJA VAŠEG LJUBIMCA

©Image Source

1) Sterilišite vašeg psa. Ovo nije samo dobro po zdravlje psa, nego može da spreči psa da odluta ili da se takmiči sa psima suprotnog pola. Oni psi koji nisu sterilisani su češće agresivni, teritorijalni, i zaštitnički nastrojeni.

2) Nemojte da se igrate “vuče konopca” sa psom. Samo ih terate da budu agresivniji.

3) Nikako nemojte da “izazivate” psa tako što bi glumili napad na vlasnika. Zažalićete. Psi brane svoje vlasnike.

4) Socijalizujte svog psa.

5) Nikako ne pokušavajte da uzmete igračku ili hranu psu. NIKADA nemojte da uznemiravate psa dok jede. To je situacija u kojoj će sigurno odreagovati ujedom.

6) Nabavite više igračaka i rasporedite ih po celom dvorištu ili stanu. Psi ne bi trebali da dele igračke. Takođe, psi ne bi trebali da dele činije za vodu ili hranu.

7) Ne dozvolite svom psu da “luta” bez nadzora ili povoca.