UVEK SVEŽA I BUJNA KOSA: 10 saveta koji će vas poštedeti čestog pranja kose


Neka od najviše pretraživanih pitanja na sajtu Google su i pitanja vezana za lepotu. Ono koje se najviše ponavlja je vezano za kosu. Koje je to pravilno održavanje, koliko puta nedeljno je treba prati, šta ako počne da opada, itd.

Istina je da ima mnogo različitih odgovora na ta pitanja jer smo svi mi različiti. Ono što je zajedničko za sve nas je to što smo naučili da ponavljamo jedan te isti krug: nakvasiš, nasapunjaš, trljaš, ispereš, i tako u krug. Svi to radimo isto, nevažno da li nam je kosa prava ili lokničasta.

Međutim, gusta i lokničasta kosa vole kada se ne peru svaki dan, međutim oni sa tankom, oštećenom kosom mogu imati drugi rezultat.

Često pranje kose uklanja sva prirodna ulja, ili sebum, koji je kosi potreban da ostane zdrava, a sklanjanje istog može dovesti do suve kose. Ako uspete postepeno da smanjite učestalost pranja kose, moguće je da će se scalp navići i da će se sve normalizovati.

Foto – Pixabay

Makar probajte da je perete svaki drugi dan, za početak. Produžite to kasnije i na nedelju dana. A ako vam se stvarno mnogo umasti kosa, ona probajte nekom vrstom suvog šampona da isperete taj višak masnoće sa korena kose.

Međutim, samo to nije dovoljno. Mnogo je faktora koji pored učestalosti pranja kose doprinose njenom zdravlju ili slabosti. Mi smo skupili 10 saveta koji bi trebalo da vam pomognu.

Ishrana

Foto – Pixabay

Trebali bi ste malo da pripazite na ishranu ukoliko želite da vam kosa bude zdrava. Izbegavajte masnu i prženu hranu. Izbegavajte i šećere, ugljene hidrate i hranu sa konzervansima. Bolje se opredelite za sveže voće i povrće, mlečne proizvode, meso sa smanjenim procentom masnoće i orašaste plodove. To će vam pomoći u smanjenju intenziteta rada znojnih žlezda.

Šampon za suvo pranje kose

Foto – Pixabay

Da bi ste izbegli često pranje kose i da bi ste barem malo prikrili izgled masne kose, na pramenove nanesite šampon za suvo pranje kose. Ako je u formi talka, onda na koren kose. Sačekajte da prođe 5 minuta, a onda očešljajte kosu.

Akcesoari

Foto – Pixabay

Masna kosa se može prikriti. Možete koristiti maramu koja je dobra i a puštenu i za vezanu kosu. možete koristiti i razne šnale, rajfove, itd.

Temperatura vode

Foto – Pixabay

Za pranje kose obavezno ide topla ili mlaka voda. Nikako vrela voda! Vrela voda potstiče proizvodnju masti. A pored toga je najbolje da ne koristite fenove za sušenje kose. Pustite je da se osuši prirodno.

Pletenica

Foto – Pixabay

Pletenica je takođe još jedan dobar način da sakrijete masnu kosu. Što sitnije pletenice, to je bolje. Nemojte je samo zaglađivate jer će se tada videti masnoća. Neka bude opuštena sa po nekim pramenom koji “nije na mestu”.

Obavezno češljajte kosu pre spavanja

Foto – Pixabay

Pre odlaska na spavanje rezervišite par minuta za češljanje kose. A kada spavate, obavezno izvucite kosu tako da pređe preko gornje strane jastuka. Možete i da vežete konjski rep ili da napravite pletenicu za spavanje.

Promenite poziciju razdeljka

Foto – Pixabay

Pokušajte da eksperimentišete sa ovim. Prebacite povremeno razdeljak sa jedne strane na drugu ili neka bude dijagonalni. Ako je namestite na isti način, ona će gubiti svoju snagu u korenu. Tu je, na razdeljku i najprljavija. Promenite poziciju razdeljka pa će ona i vidno izgledati čistije.

Recite ne “zalizanoj frizuri”

Foto – Pixabay

Ovakve frizure izgledaju još ružnije. Bolje natapirajte kosu (blago) da bi izgledala kao da je čistija i napravite punđu.

Obavezno perite češljeve i četke

Foto – Pixabay

Kosa će svoju masnoću preneti na to što koristite za češljanje. Tako da ćete kasnije tu masnoću opet preneti na čistu kosu. Da bi ste izbegli ovako nešto, obavezno održavajte čistotu vašeg pribora za stilizovanje kose.

Kako da perete kosu?

Foto – Pixabay

– Da vam se kosa ne bi naelektrisala kao da ste “Ajnštajn” nemojte da koristite peškire. Bolje iskoristite neku pamučnu majicu.

– Nemojte noktima da grebete teme glave kada trljate. Lagano, nežno, trljajte prstima.

– Balzam ne ide na koren kose.

– Pre nego što nanesete balzam, iscedite kosu.

FUNFACT – Neki ljudi koji nose dredove kosu ne peru i po par godina.

Foto – Pixabay