UNIŠTAVATE AUTO: 15 najgorih grešaka koje promiču čak i vrhunskim vozačima


Svaki vozač nesvesno ili iz neznanja može napraviti greške koje u vožnji mogu da dovedu do teških kvarova na autu ili što je još gore do ugrožavanja svog ali i života ostalih učesnika u saobraćaju. Pogledajte u čemu svi mi ponekad grešimo:

1. Nepravilno sedenje

©Image Source

Nepravilno sedenje vozača može ne samo izazvati bolove u leđima, mišićima i vratnom delu kičme, kao i kukovima, naročito ako je dugo putovanje, nego može dovesti do ozbiljnih povreda ako pri naglom kočenju pri saobraćajnoj nesreći se oslobodi vazdušni jastuk. Posebno je bitno podesiti visinu sedišta tako da vam oči budu otprilike na istom nivou kao sredina šoferšajbne, a da lako možete da čitate instrument tablu. Položaj tela treba biti takav da zadnjicom se bude što bliže naslonu tako da im kolena nisu potpuno ispružena kada pritiskaju pedale. Ramena treba da su na naslonu dok upravljate volanom.

2. Ruka na menjaču

©Image Source

Ne treba držati ruku na menjaču jer konstantan pritisak desne ruke na menjač, može da dovede do oštećena ležaja i prevremenog habanja, naročito kod klasičnih menjača. Uostalom, obe ruke bi trebalo da držite na volanu.

3. Stopalo na kvačilu

©Image Source

Izbegavajte da držite nogu na kvačilu dok stojite na semaforu i dok vam je auto u prvoj brzini da biste što pre krenuli kada se upali zeleno svetlo. Stalan pritisak ne oštećuje direktno kvačilo, već cilindar kvačila koji nije dizajniran da izdrži takav konstantan pritisak. Ako se on polomi, celo kvačilo mora da se menja.

4. Upravljanje bez kretanja

©Image Source

Ponekad je gotovo nemoguće da se izbegne okretanje volana dok auto miruje prilikom pokušaja da se parkirate na uzanom prostoru. Ipak bi trebalo da volan okrećete dok je auto makar u blagom kretanju jer je opterećenje na komponentama servo-upravljača izuzetno visoko kada se auto ne kreće. To može dovesti do velikog oštećenja upravljačkog sistema.

5. Neodgovarajuća obuća

©Image Source

Osiguravajuće kompanije su sprovele veliku studiju o pravilima adekvatne obuće koja se koristi pri vožnji i rezultati pokazuju da 25% žena i 13% muškaraca, ponekada nosi papuče dok vozi. Svaka četvrta osoba je priznala da im se ova obuća zaglavila u patosnicu u prostoru za noge dok su vozili, a svaka peta je priznala da im je stopalo skliznulo sa pedala. Morate voditi računa o tome šta nosite od obuće da biste sačuvali pre svega sebe i živote svojih putnika koji su automobilu kao i druge učesnike u saobraćaju.

6. Ostavljanje motora da radi da bi se zagrejao

©Image Source

Velika je greška ostavljati motor da radi u zimskom periodu da bi se auto zagrejao dok vi čistite led i sneg . Ne samo da je nezakonito u nekim zemljama, već dovodi do ozbiljnog oštećenja motora. Motor praznog hoda zagreva sporije, a ulje u njemu duže ostaje viskozno i ne uspeva da podmaže sve tačke gde ležajevi motora naležu jedan na drugi. Osim toga, gorivo kondenzuje, pa ga je potrebno više. Zagrevanje motora može da dovede i do bržeg rđanja auspuha, jer se voda kondenzuje u njemu.

7. Instrument tabla

©Image Source

Mali, nepričvršćeni predmeti na instrument tabli, mogu vas ozbiljno povrediti u slučaju saobraćajne nezgode.

8. Kočenje nizbrdo

©Image Source

Blago i često pritiskanje kočnice na nizbrdici preopterećuje diskove pa se pregrevaju i pohabaju. Zato pritiskajte kočnicu ređe, ali jače, da bi se ohladila.

9. Ometanja

©Image Source

Sve je učestalija pojava saobraćajnih nezgoda upravo zbog skretanja pažnje vozača sa upravljačkog sistema i prilika u saobraćaju, na javljanje na telefon ili čitanje poruka. Prema podacima Centra za kontrolu bolesti u SAD, najmanje 8 ljudi pogine, a više od 1-160 bude povređeno u nesrećama nastalih zbog ometene pažnje vozača. Osim mobilnih telefona i navigacionih uređaja pažnju vozača odvlače i rasprave sa nekim od putnika. Razlikuju se tri vrste ometanja:

– vizuelno – skretanje pogleda sa puta,

– manuelno – skidanje ruku sa volana i

– kognitivno – kada vozač odluta u mislima sa vožnje.

10. Rikverc

©Image Source

Stavljanje u rikverc dok se automobil još uvek kreće napred, naglo okreće smer rotacije menjača, što dovodi do habanja na zupčanicima osovine, kao što su pogonska osovina i diferencijal, a takođe stvara i užasnu buku.

11. Pritisak u gumama

©Image Source

Nedovoljan pritisak u gumama dovodi do preranog trošenja guma, veće potrošnje goriva i dužeg zaustavnog puta. Ovo može da izazove i naglo skretanje automobila, a i gume će se brže grejati.

12. Nekorišćenje indikatora i pokazivača pravca

©Image Source

Obavezno se ponašajte u skladu sa zakonom i koristite pokazivače pravca bez obzira da li menjate traku na autoputu ili skrećete u centru grada iako nema drugih vozila na putu. Nekorišćenje signalizacije može lako preći u naviku i time ozbiljno ugroziti bezbednost u saobraćaju.

13. Sneg na krovu

©Image Source

Ako ne uklonite sav sneg sa krova auta, pri naglom kočenju on će se obrušiti na šoferšajbnu i ometati vidljivost. To je zaista nepotreban izvor opasnost i nemojte sebi tako nešto dozvoliti nikada.

14. Menjanje guma

©Image Source

Zakonski je određeno pravilo menjanja guma za zimski i letnji period. Poštujte ovo pravilo.

15. Ovaj video pokazuje kolika opasnost po putnike mogu biti nepričvršćene gume, čak i pri malim brzinama