UNIKATI: 10 bizarnih životinja za koje nećete poverovati da stvarno postoje


Kao što postoji albinizam, što je odsustvo pigmenta melanina, pa osoba ili životinja o kojoj pričamo nema ni jedan drugi pigment, nego je skroz bela (svetlo plave oči, naročito bela koža, bele obrve, bela kosa, itd), tako postoji i “melanizam” što je preterano stvaranje tamnog pigmenta melanina. Tako postoji i Pseudo-melanizam, takođe nazvan i abundanizam, a to je još jedna varijanta pigmentacije karakterisana tamnim tačkama ili velikim prugama, koje pokrivaju ogromne delove životinje i tako je prave da izgleda kao da ima melanizam.

Životinje koje imaju ovakvu mutaciju obično budu skroz crne što je veoma interesantno za oko. Može se pojaviti kod skoro svih životinja, kod sisara, ptica, zmija, i gmizavaca. Mi smo pronašli 10 prelepih primeraka, od kojih je svaki nekako poseban.

CRNA ZMIJA

Foto: 2.bp.blogspot.com

Ova crna zmija pripada porodici smukova i nije otrovna. Ima je u Severnoj Americi.

CRNI PANTER

Foto: cdn.fishki.net

Crni panteri su jaguari ili bilo koja druga velika mačka ali sa povišenom koncentracijom pigmenta melanina. Kada se bolje pogleda, postoje sve oznake njihove originalne vrste, ali su sakrivene ispod pigmenta.

CRNI JELEN

Foto: Warnet.WS

U brdima Teskasa su ovi jeleni veoma česti, međutim, u ostalim delovima sveta su prava retkost.

CRNI PINGVIN

Foto: pbs.twimg.com

Ovo se dešava u jednom od milijardu slučajeva pa zato izgleda kao da je fotografija obrađena. Međutim, ovaj veoma redak fenomen je usnimio fotograf lista “National Geographic”, Endru Evans.

CRNI GUŠTER

Foto: i.kapook.com

Ovo je vrsta reptila karakteristična za Australiju. Zove se “istočni plavojezični skink”. Svašta je karakteristično samo za Australiju. Imaju i ogromne guštere, pauke, itd. Ovi gušteri, kako im i ime kaže, imaju plavi jezik, a koža im nije potpuno crna već tamno siva, braon pa i roze. Ovi na slici imaju tu mutaciju kože.

CRNA VEVERICA

Foto: documentingreality.com

Veverice izgledaju vrlo pitomo i “slatko” pa ih gotovo svi ljudi vole. Ova veverica ima problem sa preteranom proizvodnjom melanina pa izgleda još lepše.

CRNI VUK

Foto: pinterest.com

Ne postoji posebna rasa crnih vukova. Ovo je običan sivi vuk, a zbog pigmentacije izgleda kao da je crni vuk. Znači, nije jezovuk iz “Igre Prestola”. Međutim, ti vukovi su stvarno postojali. Stručni naziv je Canis Dirus. U literaturi su poznati kao “strašni vuk”, “strahovuk”, “jezovuk”. To je vrsta izumrlog praistorijskog vuka. Njegovi fosili pronađeni su u Severnoj Americi 1854. godine. Nije se mnogo razlikovao od modernog vuka. Noge su mu bile malo kraće, a zubi veći.

CRNA LISICA

Foto: kenh14cdn.com

Ovakva mutacija pigmenta kod lisice je retka. Veoma rekta. Javlja se najčešće kod riđih lisica, a karakteristika joj je beli vrh na repu.

CRNA FOKA

Foto: scottish spca

Ovu foku je cela porodica ostavila zbog boje kože. Zlostavljali su je i odbacili sa samo dve nedelje. Na sreću primetili su je moreplovci, spasili, i predali veterinarima. Ovu foku su pronašli nešto pre 25. decembra, 2018. godine kod obala Škotske. Nazvali su je Narcissa, i kažu da dobro reaguje na tretmane i da će je uskoro vratiti u divljinu. Kažu da je to prva crna ženka koju su pronašli i koju su negovali.

CRNA ZEBRA

Foto: 4.bp.blogspot.com

Zebre e moraju da imaju pruge. Ovu mladu zebru je 2014. godine uslikao Majkl Fit u severno-zapadnom delu delte reke Okavango, u rezervatu Vumbura, Republika Bocvana (Južna Afrika). Najmanje 3 takve zebre su primećene u istom rezervatu, ali ni jedna nije preživela više od 6 meseci zbog čestih napada hijena. Nažalost, ako se po bilo čemu izdvajate iz gomile vi ste meta.

Zanimljivost: Naučnici tvrde da se pruge na zebrama formiraju zbog nedostatka melanina i da je normalna boja za zebre crna. Drugim rečima, zebre su crne sa belim prugama.