U POČETKU SU MISLILI DA JE LUDA: Potopila je noge u sredstvo za ispiranje usta a kada vidite razlog, poželećete da i vi to odmah uradite!


Listerin koji možete videti na fotografiji je vrsta tečnosti za ispiranje usta. Međutim, postoji i ta njena druga vrsta namene koju možete isprobati i kod kuće. Navodno se može koristiti za lečenje atletskog stopala i gljivica kod noktiju.

Listerin, koji se normalno koristi u preventivne svrhe protiv razvijanja karijesa ili gingivitisa, ima i dosta drugih aktivnih sastojaka. Kada je reč o nogama, ova vrsta tečnosti za usta se ne koristi protiv lošeg mirisa nogu, već zbog svojih anti-gljivičnih svojstava koje možemo naći u menti i timolu.

Kako radi?

Evo kako da koristite Listerin kupku za noge:

– Nađite neku kadicu čija veličina odgovara vašim stopalima. Možete koristiti i “foot spa” ali i bilo koju drugu kadicu sa dovoljnom dubinom.

– Napunite kadicu mešavinom Listerina i vode (dve trećine voda). Trebaće vam dovoljno da vam prekrije stopala.

– Umesto vode, možete koristiti i belo sirće. Ova vrsta sirćeta je navodno takođe dobra u borbi protiv gljivica zbog visokog nivoa kiselosti.

– Stavite svoja stopala u rastvor na 45 minuta do sat vremena.

– Koristite ovaj rastvor svakoga dana dok se ne otarasite gljivica. Takođe, ovaj rastvor možete da koristite i s’vremena na vreme prevencije radi.

Ako nemate mnogo vremena, Listerin možete nanositi i vatom dva puta dnevno.

Ključ uspeha je strpljenje. Baš kao i sa onim lekovima koje dobijate na recept, potrebno je i po nekoliko meseci da se totalno otarasite gljivica. Prvi rezultati su primetni skoro odmah.

Foto: ilyke.co

Istraživanja i dokazi

Iako se smatra da sastojci listerina imaju određena anti-gljivična svojstva, nema pisanih naučnih dokaza koji bi podržali tvrdnju da je tečnost za ispiranje usta dobra za borbu protiv gljivica.

U samo jednoj studiji je navedeno da Listerin može sprečiti gljivične infekscije kod ljudi sa određeni autoimunim bolestima. Međutim, ova studija se fokusirala na gljivične infekcije u ustima.

Moćna anti-gljivična svojstva Listerina su jasna – kao tečnost za ispiranje usta. Potrebna su dalja klinička ispitivanja da bi se podržala tvrdnja da je Listerin dobar kao alternativna terapija za gljivice na nogama.

UPOZORENJE

Iako je kupka za noge od Listerina relativno bezbedna, nije baš za svakoga. Ako imate osetljivu kožu, ovakva kupka može izazvati blagu iritaciju. Probajte da testirate rastvor na nekim manjim delovima kože (i sirće, ukoliko se odlučite za tako nešto), pre nego što iskoristite celu kupku. Nakon nanošenja “testera” čekajte nekoliko sati da vidite reakciju.

Foto: ilyke.co

Ako imate atletsko stopalo, korišćenje samo ove kupke neće biti delotvorno za potpuno uništenje problema. Vratiće se. Potrudite se da vam stopala budu suva i redovno se kupajte. Često (redovno) menjanje čarapa takođe pomaže. Takođe, možete razmisliti i o dnevnom nanošenju pudera ili spreja protiv znojenja kako bi održavali stopala suvim.

Pored ovoga, trebali bi i redovno da sečete nokte kako se ovakve gljivice ne bi širile po nogama. Ako vam urastaju nokti, nemojte koristiti Listerin, zato što može iziritirati taj prostor. Morate da odstranite taj urastao nokat kako bi se sprečila infekcija.

Zaključak

Kada pričamo o gljivicama na noktima nogu, kupka sa Listerinom može biti dobro alternativno sredstvo koje možete koristiti i kod kuće. Sve u svemu, ovakav tretman sa sobom ne nosi i neki rizik. Međutim, trebali da konsultujete pedijatra pre nego što ovakav rastvor primenite kod deteta.

Moramo naglasiti da ne postoje naučna istraživanja koja bi podržala Listerin kao dobro rešenje za gljivice na nogama. Ako ne uspete da odstranite te gljivice, bolje konsultujte vašeg lekara. Neke infekcije noktiju se mogu dosta iskomplikovati, naročito ako imate diabetes ili neko drugo hronično stanje.

Beli luk za lečenje atletskog stopala

Foto: ilyke.co

Ovo je jedan od dobrih (starih) načina za lečenje atletskog stopala. Malo belog luka stavite između prstiju i ostavite da stoji jedan dan.

Crni luk protiv kurjih očiju

Foto: ilyke.co

Parče crnog luta natopite sirćetom i stavite u čarapu sa donje strane stopala. Držite tako preko noći. Ponavljajte dok kurje oko ne smekša toliko da možete da ga izvadite.

Čilijem protiv čukljeva

Foto: ilyke.co

Napravite rastvor sosa i vazelina. Stavite rastvor na čukalj pa gazu preko. U crvenim papričicama ima kapsaicina koji je tu da smiri nerve i smanji otok.

So protiv čukljeva

Foto: ilyke.co

Tu imate magnezijum sulfat koji se uspešno bori protiv zapaljenja i boli.

Antiprespirant protiv žuljeva

Foto: ilyke.co

Ako je žulj pukao ima da vas peče, ali će se i sušiti i ubrzati lečenje.

Ne smete da jedete slatko ako imate giht

Foto: ilyke.co

Naučna istraživanja kažu da je unos šećera u organizam usko povezan sa brojem pacijenata koji boluju od gihta. Ako vam se baš jede slatko, bolje pojedite malo jagoda ili višnje. One su odlične protiv zapaljenskih procesa i upala.