Svi mu govorili da je lud, a sada je na putu da postane milijarder


Veoma je neobična odluka, a moguće i jedna od onih zbog kojih bi ste mogli da zažalite; da potrošite svu svoju ušteđevinu da kupite praznu njivu.

Međutim, jedan ljubitelj istorije je doneo takvu odluku i isplatilo mu se! Nakon što je prokopao celu njivu otkrio je da ispod nje leži srednjovekovni grad!

Foto – WALES NEWS SERVICE/ Twitter

Stjuart Vilson (39) je kopao po ovoj njivi na osnovu glasine koju je čuo od nekog farmera. Tada je odlučio da ode na aukciju.

Rekao je da je pogledao kako izgleda ta njiva i da je shvatio da nije baš tipična poljoprivredna površina. Nije bila baš pravilnog oblika. Umesto toga, on je video “otisak” nečega što se nalazi ispod površine zemlje.

Nakon što je dao najvišu ponudu i kupio posed, ovaj nekadašnji radnik na naplatnoj rampi je morao da živi sa roditeljima da bi mogao da isfinansira ovu njivu.

Foto – WALES NEWS SERVICE/ Twitter

Međutim, rekao je da je vredelo. Njegov tim je ispod zemlje pronašao ogromnu vilu koja u osnovi ima oko 400 metara kvadratnih. Pored toga, pronašli su i veoma retke predmeta iz srednjeg veka.

“Od svih odluka koje sam doneo u svom životu, rekao bih da je kupovina ove njive jedna od boljih”, rekao je Stjuart za novine.

“Moram da kažem da je ovaj korak bio ispravan i pored svih problema koje sam imao, koje imam, ili koji će se stvoriti u budućnosti.”

Foto – WALES NEWS SERVICE/ Twitter

Pored toga što je morao da se vrati kod roditelja, gospodin Vilson je rekao da je takođe morao da odbije sve poslove za koje je inače i aplicirao, samo da bi mogao da završi ovaj posao.

“Trebao sam da kupim kuću i da se iselim od svojih roditelja, ali sam pomislio: Neka ide sve dođavola, ostaću kod kuće i kupiću tu njivu”, rekao je, “Ljudi su mislili da sam skrenuo.”

Gospodin Vilson, koji je počeo sa manjom iskopinom 2004. godine, rekao je da je to jedna ogromna naseobina koja datira iz 13. veka. Takva naseobina bi trebala u to vreme da ima oko 10,000 stanovnika, što bi bilo oko četvrtina ukupne populacije tadašnjeg Londona.

Foto – WALES NEWS SERVICE/ Twitter

“S’tim što je ova populacija porasla od 0 do 10,000 stavnika za 25 godina”, rekao je, “A Londonu je trebalo oko 250 godina da dođe do cifre od 40,000 ljudi. Tako da ovde pričamo o veoma brzoj ekspanziji.”

“Ovo je samo planirana gradnja. Zamislite šta bi bilo sa svim predgrađima. To je onda preko 20,000 ljudi! Ogromna površina!”

“Da radite na nekom polju i da živite od danas do sutra svakoga dana – to je veoma težak život. Onda odjednom, stvori se jedan industrijski grad gde se krije prilika za vas.”

Foto – WALES NEWS SERVICE/ Twitter

“Razmislite i shvatite – neka se nosi njiva – selimo se u industrijski grad i jurimo tu priliku.”

Tako je objasnio kako je ova naseobina postala dom nekoliko normanskih lordova iz porodice De Kler. Oni su imali odlično razvijenu proizvodnju gvožđa.

Precizna lokacija ovakve naseobine nije bila poznada već stotinama godina unazad. Svaki podatak se gubi posle građanskog rata i gladi u 17. veku.

Arheolozi i zvaničnici sa univerziteta smatraju da su pronašli ovakav industrijski grad blizu sela Treleč u opštini “Monmouthshire”, ali se gospodin Vilson ne slaže.

Foto – WALES NEWS SERVICE/ Twitter

“Znamo iz istorijskih podataka da je Treleč trebao da bude najveći grad u celoj ovoj oblasti. Ono što su oni pronašli nije dovoljno veliko”, rekao je.

U poslednjih 15 godina, gospodinu Vilsonu se pridružilo na stotine dobrovoljaca – lokalci i u toku leta sa univerziteta i koledža. Svi su zajedno vadili iz zemlje ono što on smatra da je izgubljeni grad.

Ceo proces iskopavanja je prikazan i na britanskoj nacionalnoj televiziji, u emisiji “Kopanje za Britaniju”, a gospodin Vilson je počeo da drži predavanja na Univerzitetima.

Foto – WALES NEWS SERVICE/ Twitter

Gospodin Vilson je procenio da ga je ovaj projekat već iskoštao u poslednjih 15 godina negde oko 200,000 funti. Sada traži dozvolu za gradnju centra za edukaciju.

Rekao je: “Kako nastavljamo sa radom, tako nam raste i potreba za većim kampom. A kako već imamo nekoliko kampova, dobro bi bilo da sagradimo nešto veće i bolje.”

Evo i kako izgleda to arheološko nalazište iz vazduha