Svaki put kada ustajete osetite probadanje u PETI?! Evo šta se to dešava u vašem telu!


Bol u peti je veoma čest problem kod nogu. Obično se pojavljuje baš ispod pete ili odmah iza nje. Nekad vas može boleti i sa strane.

Postoje mnogi uzroci ovog problema, a vrlo je važno utvrditi tačnu dijagnozu, kako bi se prepisala tačna terapija za uzrok tog bola. Neki od uzroka bola u peti su:

Foto – Pixabay

– Plantarni fascitis: koji nastaje zbog iritacije i upale tkiva od koga je sačinjen luk stopala. Obično nastaje kao posledica dugog hodanja ili stajanja.

– Petni trn: se javlja kao posledica plantarnog fascitisa i to kod osoba koje više godina pate od ove bolesti.

– Sindrom tarzalnog kanala – Ovaj sindrom se javlja kada dođe do priklještena velikog nerva u zadnjem delu stopala. Ovo je tip neuropatije koji vas može zadesiti ili u zglobu ili na stopalu.

– Frakture: retko se događaju, a njih je potrebno uvrstiti kod utvrđivanja uzroka bola u peti kod sportista kao što su trkači na duge staze.

– Bol u zadnjem delu pete: se najčešće oseća u zadnjem delu noge, a ne ispod noge. Može biti da je uzrok tendinoza Ahilove tetive i retrokalkanearni burzitis.

Lečenje

Većina ljudi se oporave u toku nekoliko meseci. Ovaj problem se često leči ortopedskim pomagalima, masažama, i lekovima.

Operacija

Ako ništa drugo ne upali potrebna je operacija. Međutim, bilo kakva operacija na stopalu može oslabiti luk stopala.

Foto – Pixabay

Postoje i prirodni načini za lečenje ovog bola

Pored velikog broja lekova i terapija postoje i prirodni načini lečenja bola u stopalu. Jedan od njih je i kokosovo ulje.

Kokosovo Ulje

Foto – vimfox.info

Kokosovo ulje može omekšati kožu oko pete i u velikoj meri smiriti bol. Trebalo bi odraditi blagu masažu pre nanošenja ulja kako bi isto bolje prodrlo u kožu. Pored ovog, preporučujemo uzimanje kapsula od kokosa kako bi ste dalje smanjili bol.

Sirće

Foto – foot-doctor.midtownwestpodiatrist.com

Sirće je veoma zdravo i možemo ga koristiti kako za skidanje mrlja, pravljenje salata, tako i za smanjenje bolova. Sirće sadrži veoma važne minerale kao što su kalcijum i kalijum koji će vam pomoći u smanjenju bolova i upala. Natopite parče vate ili neku pamučnu krpu, stavite na bolno područje, osigurajte flasterom i navucite čarape. Ostavite da stoji tako preko noći. Ponavljajte proces svako noći tokom nedelju dana i bol bi trebao da nestane.