STRAH I TREPET: 12 najopasnijih rasa pasa na svetu koje bi najbolje bilo da izbegavate


Svet društvenih mreža je pre par godina žestoko krkitikovao zaposlene u jednom lancu restorana brze hrane u Americi jer su navodno zahtevali da jedna devojčica od 3 godine napusti njihov restoran jer je “njeno lice uznemiravalo sve goste”.

Nakon tog događaja je prikupljeno 93,000 dolara za tu devojčicu i pomoć njenom lečenju.

Međutim, nisu ti zaposleni odgovorni za stanje te devojčice već 3 pitbula koja su razbila vrata kuće njene porodice i krenuli pravo na nju.

Pitbulovi predstavljaju nekih 6% ukupne svetske populacije pasa. Ali iako ih je toliko malo, oni su odgovorni za tačno 68% napada pasa i 52% ubijenih pasa. To su zvanični podaci prema istraživanju Merit Klifton, urednika časopisa “Animals 24/7” o životinjama koji se fokusira na humani rad i prevenciju zlostavljanja životinja. Podaci obuhvataju period od 1982 do danas.

Samog Kliftona su psi napali dva puta (jednom je to bio pitbul), a deo njegovog rada je vezan i za beleženje fatalnih i tragičnih napada pasa. Prema njegovim rečima, za 32 godine koliko radi na tome, nije prošla ni jedna godina da pitbulovi nisu bili odgovorni za više od polovine ukupnog broja napada. Čak je i američki centar za prevenciju zaraznih bolesti izneo podatak da su od 1978 do 1998 pitbulovi bili odgovorni za više smrtnih slučajeva nego sve ostale rase zajedno. Međutim, nemamo podatke iz tog izvora za period posle 1998. godine jer su prestali da dele izveštaje po rasama.

Drugi izveštaj koji takođe potvrđuje tu priču, objavljen je od strane časopisa “Annals of Surgery” i to aprila 2011. godine. U tom broju, novinari ovog lista tvrde, da jedna osoba strada svake dve nedelje od strane pitbula, a da dve osobe budu povređene svakoga dana. Prema istom izveštaju, mlađe osobe su u najrizičnijem položaju. Taj isti list predlaže da se “ova vrsta reguliše baš kao što se regulišu leopardi i ostale opasne vrste”.

Slučaj devojčice koju su napali ovi psi dakle nije usamljen. Inače, deka ove devojčice je upucao sva tri psa koja su je napala, a on i njegova supruga moraju da odgovaraju pred sudom zbog ugrožavanja bezbednosti deteta. KFC, lanac brze hrane, je platio 30,000 dolara zbog uvrede i psihičkog stresa koji su naneli devojčici. Međutim, problem je što je sav bes bio upućen prema nepristojnim radnicima KFC-a, a ne prema ljudima koji bi trebali da nas informišu o mogućim opasnostima koje vrebaju iza pojedinih pripadnika vrste čovekovog najboljeg prijatelja.

Mi smo iz tog razloga napravili listu pasa, koji bi mogli da budu opasni po ljude. Mada, morate da uzmete u obzir da mnogo toga zavisi i od pravilnog uzgoja psa. Pit bul i ostali psi slični njemu su obično uzgajani baš zbog njihove agresivnosti, i u prošlosti su korišćeni kao psi za borbe ili lov.

Kane korso

Foto – Hronika.info

Ovi psi su veoma teški i potomci su rase “Canis Pugnax” koja je bila korišćena u ratovima još u Antičko doba od strane Rima.

Bul Terijer

Foto – Hronika.info

Ne mora da znači da su svi ovi psi agresivni, ali su po prirodi zaštitnički nastrojeni prema svom domu. Vrlo agresivno reaguju prema bilo kome koga shvate kao pretnju.

Doga Argentino

Foto – Animalworld.com.ua

Ovaj pas potiče iz Argentine, kao što mu i ime kaže. Služio je za lov divljih svinja i puma. U Velikoj Britaniji je prema zakonu iz 1991. držanje ovih pasa strogo zabranjeno.

Bernandinac

Foto – Hronika.info

Rasa koju obično vezujemo za spašavanje zavejanih ljudi po planinskim predelima. Poreklo vuče sa Alpa. Poznati su po toj svojoj veličini i spasilačkim sposobnostima. Jako su teritorijalni pa, ako želite da budu pitomi, morate još od malena da ih dresirate i navikavate na ljude u vašoj okolini.

Bokser

Foto – Animalworld.com.ua

Ovi psi ne bi trebali da budu agresivni, ali je statistika pokazala da je bilo mnogo incidenata sa njima u prošlosti. Poreklo vuku iz Nemačke i vrlo su tvrdoglavi.

Čau Čau

Foto – Animalworld.com.ua

Izgledaju kao neke dobre mede, mada, da ne bi bili agresivni vlasnici treba dosta vremena da posvete njihovoj dresuri. Potiču iz Kine, i rastu do 30 kilograma. Možete ih čuvati i u stanu.

Doberman

Foto – Animalworld.com.ua

Ovi psi su izuzetno intelignentni i lojalni svojim vlasnicima. Hoće da napadnu ako je njihova teritorija ugrožena. Koriste se i u vojne i policijske svrhe.

Sibirski Haski

Foto – Animalworld.com.ua

Ovi psi su dobro poznati svima. Koriste se za vuču sanki na dalekom severu. Međutim, čak i po njihovom izgledu možete zaključiti koliko su malo udaljeni od vukova. Rođeni su predatori i veoma opasni po manje životinje. Takođe, znaju veoma destruktivni da postanu kada im postane dosadno, a postane im dosadno veoma brzo jer bi inače trebali da trče po prirodi, a ne da budu u kući ili dvorištu.

Rotvajler

Foto – Hronika.info

Odlični čuvari, ali mogu lako da se izdresiraju i da budu veoma opasni i agresivni. Sve zavisi od vlasnika ili manjka socijalizacije, pažnje, i dresure.

Nemački ovčar

Foto – Hronika.info

Ovo je rasa koja dolazi iz Nemačke. Veoma inteligentna rasa koja se mahom koristi kao čuvar. Samouvereni su, neustrašivi, oprezni. Često se koristi i u policijske i vojne svrhe (graničari). Čuvaju ono što je njihovo pa mogu postati veoma zaštitnički nastrojeni kada je porodica u pitanju.

Pitbul

Foto – Hronika.info

Ova rasa, kao što smo već pomenuli, spada u najagresivnije rase. To je zato što je u prošlosti bila korišćena za borbe pasa u svim delovima sveta. U Americi je i zvanično proglašena za najopasnijeg psa.

Kakvaski ovčar

Foto – Animalworld.com.ua

Ova rasa je vekovima dresirana da čuva stoku, ali ne samo od vukova i lisica, nego od medveda. Možete onda da zamislite koliko može da naraste. Veoma su hrabri i odlučni. Ali, zbog svoje prirode i genetike može da bude i veoma agresivna i svirepa, ali samo ukoliko se ne čuva kako treba. Morate ih navikavati još od malena da se druže sa ljudima inače niko neće moći da uđe u dvorište.