STAVILA JE JABUKU U VRELU VODU I SODU BIKARBONU: Ono što se pojavilo na njoj SPASILO joj je život! (VIDEO)


Svi smo svesni činjenice da ne postoji bolji i zdraviji način unošenja vitamina od konzumiranja svežeg voća i povrća. Naročito kada su u pitanju jabuke , koje su pristupačne cele godine.

“Jabuka na dan čuva zdravlje” je stara izreka sa ovih naših prostora sa kojom smo svi upoznati. Ali zašto je baš ovo voće toliko važno? Šta dobijamo jedenjem jabuke?

Pa, prvo ovo je jedno od najrasprostranjenijih voća na svetu i stalno pričaju o njoj kao o “čudotvornoj voćki”. Činjenica je da je jabuka i po medicinskim standardima jedna od 10 najzdravijih namirnica. To je zato što su jabuke veoma bogate antioksidansima, dijetalnim vlaknima i flavonoidima. Ti svi sastojci mogu smanjiti rizik od razvijanja kancera, hipertenzije, dijabetesa i oboljenja srca.

Koje su koristi?

Među svim drugim koristima, što se istraživanja tiče, dokazano je da:

Poboljšavaju neurološko zdravlje
U studiji koja je objavljena 2006. u žurnalu “Eksperimentalna Biologija i Medicina” rečeno je da je oksidant koga ima mnogo u jabukama jedan od dva jedinjenja koja pomažu u smanjenju rizika od “ćelijske smrti” koja je uzrokovana oksidaciom i zapaljenjem neurona.

Sprečava demenciju
2008. je u studiji koja je objavljena u “Žurnalu Nauke o Hrani” objašnjeno kako redovna konzumacija ovog voća može doprineti neurološkom zdravlju i predupređivanju određenih oboljenja kao što je Alchajmerova bolest.

Smanjuje nivo lošeg holesterola
Istraživači koji su ispitali oko 10,000 nasumice odabranih ispitanika utvrdili su da se redovnom konzumacijom jabuka smanjuje rizik od šloga posle 28. godine života.

Može pomoći u prevenciji raka dojke
Ima sve više dokaza koji upućuju na to da “jedna jabuka na dan” može pomoći u suzbijanju razvoja kancera dojke. Tako barem pokazuju rezultati istraživanja odrađenog od strane poznatog istraživača sa Univerziteta Kornel.

Dobro je za liniju
Po rezultatima istraživanja objavljenog u žurnalu “Hemija hrane”, 2014. doneti su zaključci da su jabuke (a naročito sorta “Granny Smith”) odlični za razvoj dobrih bakterija u vašim crevima. Te bakterije regulišu pravilan rad creva, poboljšavaju varenje, i time ubrzavaju metabolizam.

©Image Souce

Vosak?

Kada u piljari ili na pijaci biramo voće, naravno da nam pogled odmah privuku sjajne predivne crvene krupne jabuke. Što naš narod kaže ” da ti voda pođe na usta”, pa se normalno odmah prihvatamo da odaberemo što lepšu i što sjajniju. Da li vas ovo podseća na bajku “Snežana i 7 patuljaka”?

©Image Souce

Upravo to što nas je privuklo, taj sjaj je mali trik kojim se proizvođači trude da jabuka izgleda što lepše ali i da zaštiti od propadanja da bi što duže zadržala svežinu. Naime proizvođači voskiraju jabuke tankim slojem voska.

Treba znati da jabuke same po sebi imaju sloj prirodnog voska, naravno naknadno se vosak može dodati, ali količina zavisi od stepena zrelosti, vremena berbe i sorte. Prirodni vosak je jestiv jer zapravo naš organizam nije u stanju da razgradi vosak, pa on samo „prolazi“ kroz naš organizam tako da nema ni štete ni koristi. Tako da korišćenje prirodnog voska za voskiranje nije štetan za organizam. Međutim pri nanošenju voska, prljavštine i bakterije mogu da ostanu na kori. Naravno preporučuje se pranje proizvoda pre voskiranja ali pri kupovini ne možemo da budemo sigurni da li je proizvod adekvatno tretiran.

Najnovija istraživanja pokazuju da unošenje tog voska može izazvati rak.

Da biste bili sigurni u to da li su jabuke voskirane ili ne pošto se to golim okom ne može videti, možete na jednostavan način proveriti, i spasiti sebe i ostale ukućane nepotrebne infekcije i potencijalno oboljevanja od teške bolesti kao što je rak.

– Uzmite posudu i sipajte vrelu vodu u nju,

– dodajte malo sode bikarbone

– iscedite jedan limun u vodu.

©Image Souce

Ako su jabuke prekrivene voskom, naravno veštačkim, on će početi spadati sa njih kada ih stavite u posudu sa vrelom vodom. Možete koristiti takođe četkicu za zube kako bi trljanjem mehanički odstranili vosak.

U sledećem videu, pogledajte postupak odstranjivanja štetnog voska ukoliko ga ima na voću.