Srbija ga rado dočekuje! Putin će obići jedno srpsko seoce, a za to ima SPECIJALAN RAZLOG


U Srbiju 17. januara 2019. godine dolazi Predsednik Rusije Vladimir Putin. Tako se barem planira, a većina Srba tu posetu željno iščekuje. U Beogradu će se tom prilikom pričati o političkim, ekonomskim i regionalnim pitanjima. A u isto vreme će u podnožju Fruške Gore, malom sremskom selu Banstolu svoje krovove dobiti jedna crkva. Meštani tog sela misle da bi zbog te crkve, Predsednik Putin trebao da poseti i njihov kraj. Koliko je to verovatno?

Crkva Blage Marije u Banstolu – Putinova Crkva

Osnovni zidarski radovi na izgradnji crkve Blage Marije u podnožju Fruške Gore započeti su marta meseca 2017. godine. Nije još završena, ali čim je najavljen Putinov dolazak, radovi na crkvi su ubrzani. Meštani se nadaju da će Putin obići svoju “imenjakinju”. A kada su novinari prišli da uzmu intervju, meštani su rekli da je Putinu uručen poziv preko određenih ruskih diplomata.

©Image Source

Sami meštani ovog sela su došli na ideju da se crkva sagradi. Hteli su da skupe novac za plac i tu ideju su predočili vladiki Vasiliju. Inače je na kraju sam vladika kupio plac i gradnja crkve je mogla da otpočne. Čak su i Srbi iz Amerike sa svojim prilozima pomogli u izgradnji, a sveštenik će biti iz Srpske pravoslavne crkve u Klivlendu.

Moramo da dodamo da ovo vikend naselje nema ni kanalizaciju ni vodovod, a imaju eto “Putinovu Crkvu”, rađenu “na ruski način” sa sveštenikom iz Amerike… Kako meštani ovog sela kroz šalu kažu: “U Sremu drugačije i ne može”.

Novinarima je intervju dao i član odbora za podizanje crkve, Branko Simonović:

“Crkva je građena po ugledu na Crkvu Svetog Nikolaja u Sofiji i ona priča o srpsko-ruskom prijateljstvu kroz vekove i stradanju kroz 20. vek. Pored toga što nosi ime Blage Marije, nezvanično se naziva Putinova crkva, jer je to prva crkva koja se podiže u ruskom stilu kod nas. Preko diplomatskih kanala smo uputili ruskom predsedniku poziv da poseti ovo mesto kad bude došao u januaru, kao znak da ga Srbija rado dočekuje”

Sad, da li će Putin doći do crkve… Videćemo.

Da razjasnimo neke stvari

Pošto će na ovu vest sigurno svaki od naših naroda da gleda na drugačiji način. Tj. jedan deo naših država vidi zapadnu stranu kao “prijatelje”, dok drugi gledaju istočnu stranu kao “prijatelje”.

Prijateljstvo između država ne postoji. To je romantično shvatanje politike koje ne “pije vodu”. Narodi mogu da budu u srodstvu i da se međusobno vole, ali to ne znači da će politike da idu u istom smeru. To vodi do drugačijih interesa, sukoba, i na kraju određenog animoziteta između naroda. Krivi su politički i ekonomski interesi. Primer za to su narodi na Balkanu.

Narodi bivših Jugoslovenskih republika su bratski narodi. Potekli su od jednog naroda, mešaju se već više od hiljadu godina i ne postoji ni jedan jedini razlog da se ne vole. Ali to ne postoji u politici. Svi narodi pričaju jednim te istim jezikom, imaju jednu te istu kulturu, iste/ ili slične običaje i isti temperament, ali su politike uradile sve da narode odvoje. Zašto?

Novac je očito najvažniji ljudima. Gledaju na svaki način da ga zarade. Najuspešniji način dolaska do nekih para je politika “zavadi pa vladaj”. Koristi se od kako je sveta i veka i jedna je od osnovnih strategija “Umetnosti Ratovanja” (koja je napisana još u 6. veku pre nove ere).

Nećemo mnogo o tome, jer je tema dosta široka, ali recimo samo nam niko drugi nije kriv. Naši ljudi nas zavade da bi vladali. Jednostavno mržnja je mnogo jača emocija nego ljubav. Obe emocije zamagljuju zdrav razum. Lakše je doći do mržnje, nego do ljubavi. Sveli bi nas i na “gradove-države” da mogu, samo da bi bolje zaradili.

Tako, bratski narodi sa ovog našeg prostora, na žalost žive u nekoj zabludi i pronalaze neprijatelje, odnosno prijatelje tamo gde im nije mesto.

Iz tog istog razloga, istorijskog i političkog, jedna braća vole “Zapad”, a druga braća vole “Istok”. Tako, zbog svega gore pomenutog, Srbi željno iščekuju dolazak predsednika Putina.