SPASIĆE VAS: Evo u kom položaju morate da spavate ako želite da izlečite ove bolesti


Zanimljiva činjenica je da prosečan čovek na kraju svog prosečnog životnog veka može da se pohvali sa odspavanih 25 godina. To je ogroman deo života koji mi provedemo spavajući. Zamislite šta bi drugog sve mogli da uradimo za to vreme. A sada zamislite koliko vremena provedete radeći druge stvari koje utiču na vaš život, a mogu da vam izazovu glavobolje, upale mišića, promenu telesne težine, probleme sa organima itd. Logično je onda da i to spavanje utiče mnogo na naš život, odnosno na naše telo. I baš je tako. Dobro spavanje je mnogo važno za normalno funkcionisanje tela. Da zanemarimo činjenicu da ne bismo mogli da preživimo bez sna; Spavanje nam napuni “baterije” i “restartuje” i opusti naš mozak. Zato je pametno ulagati u dobar i kvalitetan san.

Međutim, svi znamo da je vreme nešto najdragocenije na ovom svetu. Ne možemo da priuštimo sebi gubljenje istog tog vremena nekakvim lošim snom. Zato smo se potrudili da vam pronađemo neke od najkvalitetnijih načina ležanja i položaja u toku spavanja koji će vam omogućiti lakše pronalaženje onog položaja koji vama odgovara u odnosu na problem koji vas muči.

Gorušica

©Image Source

Oni koji imaju ovakav problem znaju koliko je teško pronaći tu nit koja bi vas odvukla u san. Ovo se nekada dešava zbog lošeg položaja vašeg tela. Ako zauzmete loš položaj kiselina ode za čas u jednjak i tako imate osećaj mučnine koji vam jednostavno ne dozvoljava da zaspite. Takvim osobama koje imaju problema sa gorušicom se preporučuje da spavaju pod nagibom ili da spavaju na levoj strani. Spavanje na desnom boku inače pogoršava gorušicu.

©Image Source

Bol u Vratu

©Image Source

U toku sna, vi u ležećem položaju provedete od 6 do 8 sati (neki i više). To znači da položaj u kome spavate utiče na vašu kičmu, a prvenstveno na vaš vrat. Jednostavno morate da pronađete položaj koji vam odgovara. Najvažniji je tu jastuk (pored dobrog dušeka) koji se prilagođava vašem vratu. Ako spavate na boku ili na leđima najmanje opterećujete vrat, a lekari kažu da je dobro i da postavite i neki malo urolovani peškir ispod vrata kako bi mu pružili bolju podršku. Možete i podlakticu da postavite, ali to je već malo nezgodno.

©Image Source

Bol u leđima

©Image Source

Vrlo je teško spavati kada imate problem sa leđima. Svaki položaj je ogroman izazov. Međutim, i tu ima određenih caka koje vredi isprobati. Na primer, ako volite da spavate na leđima, najbolje je da stavite jastuk ispod kolena i tako da smanjite pritisak na kičmu. A, ako imate naviku da spavate na stomaku, možete da iskoristite isti taj jastuk i da ga postavite ispod donjeg dela stomaka. Kod spavanja na boku, jastuk ide između kolena.

©Image Source

Bol u ramenu

©Image Source

Hroničan bol u ramenu je teško izdržljiv. Taj problem remeti i san. Probajte da spavate na onom boku na kome ne osećate bol u ramenu i zagrlite jastuk. A ukoliko baš želite da spavate na leđima, postavite mali jastuk ispod bolnog ramena.

©Image Source

Glavobolja

©Image Source

Loš položaj tela dovodi do lošeg položaja vrata, a to uzrokuje i glavobolje. Najbolji položaj za vrat, ako želite da izbegnete glavobolje, jeste spavanje na leđima ili na boku. Međutim, tu vam treba dovoljno jastuka koji će vam biti oko celog vrata i glave.

©Image Source

Problemi sa varenjem

©Image Source

Loše varenje može da vas probudi u sred noći. U teoriji bi spavanje na levoj strani trebalo da vam pomogne u varenju jer je želudac na levoj strani.

©Image Source

Problem sa sinusima

©Image Source

Problem sa disanjem može biti ogroman problem u toku spavanja. Najvažnije je da vam glava stoji višlje od srca da bi smanjili protok krvi do nosa.

©Image Source

PMS

©Image Source

Svaka žena zna koliko PMS bolovi mogu da poremete san. Probajte da spavate u fetalnom položaju ukoliko spavate na strani, a ako spavate na leđima probajte da podmetnete neki jastuk ispod kolena i tako da ublažite simptome.

©Image Source

Visok pritisak

©Image Source

Ako imate visok krvni pritisak probajte da spavate na levoj strani. Ako hoćete da snizite pritisak, spavajte na stomaku sa licem okrenutim na dole.

©Image Source

Bol u bokovima

©Image Source

Bol u kukovima skoro pa onemogućava pronalaženje pravilnog položaja. Gde god da se okrenete, kukovi smetaju. Najvažnije je da pronađete taj neki položaj koji kod koga će vaši kukovi najmanje trpeti. Spavanje na stomaku se ne preporučuje. Kod spavanja na boku postavite jastuk između kolena, a kod spavanja na leđima stavite ispod donjeg dela leđa jastuk ili ćebe.

©Image Source