Sipala je sodu bikarbonu u vrelu vodu a onda je sve to namazala ispod nosa i legla da spava. Kada se ujutru probudila i pogledala u ogledalo, ostala je u šoku! Fenomenalno!


Dlake na licu su jedan od problema o kojima tipična žena ne voli da priča. Samo se ćuti i ide u kozmetičke salone, ili se odradi neka terapija kod kuće.

Međutim, problem sa dlakama na licu ima veliki broj žena. I dok sve žene imaju fine, svetle dlake koje prekrivaju njihova lica i tela, kod nekih žena, te dlake znaju da budu gušće, tamnije, i vidljivije. Ali zašto? Popričali smo o ovome sa Dr. Stefani Vilijams, koja nam je rekla da nekoliko faktora izaziva ovaj problem.

Foto – Pixabay

Jedan od tih problema su hormoni: “Ako se ženi poremete nivoi hormona – na primer, ukoliko ima malo više testosterona nego što je to uobičajeno – to može dovesti do te neželjene maljavosti. A za to, opet postoje i različiti razlozi, kao što su određeni sindromi, uzimanje steroida, loša genetika, menopauza…”

Najčešće doba za ovakve promene je period nakon menopauze, tada se dešavaju ogromne promene u balansu hormona i to može dovesti do neželjene pojave dlaka.

Foto – Pixabay

“Ono što je nekada bila fina, svetla dlaka, postaje tamnija i vidljivija zahvaljujući menopauzi”, rekla je Dr. Stefani. “A ironično je to što dlake na licu u toku menopauze postaju tamnije i deblje, dok se one u kosi istanjuju i opadaju.”

Znam šta mislite sada: “O divno! Srećom, ima dosta načina da se otarasimo ovih neželjenih dlaka. Voskiranje, brijanje, i čupanje su relativno jeftini i najbrži načini otklanjanja dlaka, ali to iziskuje i redovno održavanje.”

Dlake na licu žene

Foto – Pixabay

Za ovo je uglavnom kriv disbalans hormona gde se kod žene javlja nenormalno visoko lučenje testosterona.

Ovakav poremećaj se zove i sindrom policističnih jajnika (PCOS). To najčešće dovodi do viška dlaka.

Foto – Pixabay

Ostali razlozi mogu bili gojaznost, nuspojave nekih lekova, akromegalija, pa čak i tumor jajnika. Postoje laki načini da se rešite ove vrste dlaka.

Foto – Pixabay

Soda-bikarbona

Foto – Pixabay

Pred spavanje uzmite 1 kašiku sode-bikarbone i izmešajte je sa 200ml ključale vode. Ostavite ovaj rastvor da se ohladi. Natopite onda pamučnu krpicu i ostavite je da se osuši, a zatim je postavite na problematično područje. Pričvrstite i stavite da prenoći.

Ujutru uklonite ovu oblogu i premažite područje nekom od vaših hranljivih krema. Posle dva, tri, ponovljena postupka, dlake će same otpasti.

Foto – Pixabay

Način br 2. Ulje koprive

Foto – Pixabay

U 3 ml. biljnog ulja sipajte 3 kašike semena koprive i ostavite da stoji 2 nedelje. Nakon toga procedite i sipajte u teglu. Namočite komad vate u to i nanesite na problematično mesto. Neka tako stoji pola sata do 45 minuta.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Nakon što prođe to vreme, skinite oblogu i operite lice mlakom vodom i bebi sapunom. Ponavljajte proces svakoga dana dok dlake ne počnu same da opadaju.

Photo by Christin Hume on Unsplash

BELI LUK

Photo by Mike Kenneally on Unsplash

Iscedite sok iz par češnjeva belog luka. Nanesite taj sok na kožu 4-5 puta dnevno i ostavljajte po pola sata da stoji tako. Nakon tih pola sata operite lice mlakom vodom i bebi sapunom. Posle toga, naravno tretirajte kožu vašom kremom za lice. Ponavljajte postupak svakoga dana dok ne rešite problem.

Foto – Pixabay