Sećate li se bake, glavne junakinje filma “Titanik?” Ovako je izgledala kada je bila mlada.


Glorija Stjuart, lepotica iz tridesetih godina prošlog veka, koja je naprasno prestala da glumi, da bi 30 godina nakon toga bila najstarija nominovana glumica za prestižnu Nagradu Američke Filmske Akademije, i to za ulogu u Titaniku (1997).

Inače, ova baka je umrla 2010. godine, i tada je napunila 100 godina života.

Glorija Stjuart je preminula zbog otkaza oba plućna krila, septembra meseca, 2010. godine. u Los Anđelesu u svojoj kući. Ovoj glumici je inače dijagnostifikovan rak pluća 2005. godine, a pre oko 30 godina je pobedila rak dojke.

©Image Source

“Ona nije verovala u bolesti. Nije obraćala pažnju na to, i to joj je učinilo dobro”, rekla je njena ćerka Silvija Tompson. “Ona je imala dobar život. Ja nisam tužna. Srećna sam zbog nje.”

U mladosti, Stjuart je bila jedna prelepa plava lepotica. Igrala je glavne uloge u B filmovima, pa i u nekim velikim filmovima kao što su “Nevidljivi Čovek”, “Kopačice zlata” (1935) i u dva filma sa Širli Templ, “Jadna mala bogata devojčica” i “Rebeka sa Sanibruk Farme”. Međutim, negde u sredini 1940-ih je odlučila da se povuče.

©Image Source

Vratila se glumi tek sedamdesetih godina, glumila u nekoliko filmova na televiziji, uključujući i komediju Pitera O’Tula iz 1982. godine, “Moja najomiljenija godina”. Mada, ostatak njene karijere bi bio samo jedna bedna fusnota da nije bilo gospodina Kamerona i da je nije izabrao za svoj epski film iz 1997. godine. To je bio film o luksuznom brodu koji je bio osuđen na udarac u ledeni breg i potonuće na svom prvom putovanju još davne 1912. godine.

©Image source

Stjuart je bila jedna od dve glavne glumice koje su igrale Rouz Kalvert, 101-godišnju preživelu putnicu sa Titanika, čiju je mlađu verziju igrala Kejt Vinslet. Obe su bile nominovane za Oskara, a Vinslet je pobedila kao najbolja glavna glumica, dok je Stjuart bila najbolja kao “podrška”.

©Image Source

Jednom je u intervjuu, gospođa Stjuart rekla da je Kameron želeo glumicu koja je još uvek bila “pokretna, da nije alkoholičar, da nema reumu, i da ne pada stalno”. Ona je tada bila negde na sredini svojih osamdesetih godina, a morala je da izdrži sate sedenja na stolici za šminkanje kako bi je napravili da izgleda 15 godina starije. Morala je u to vreme da putuje do lokacije na sredini Atlantskog Okeana gde je Titanik i potonuo, i gde su taj pravi Titanik (tj. olupinu) i fotografisali.

©Image Source

Leonardo DiCaprio, koji je takođe igrao jednu od glavnih uloga u filmu, je rekao za Stjuart da je “ona bila jedna velika pokretačka sila na ekranu i van njega.”

“Bila je neverovatno slatka osoba, fantastična glumica, i neko ko se uvek borio za nešto u šta veruje. Ona je bila jedna od poslednjih velikih glumica iz “Zlatne Ere” Holivuda”, rekao je DiCaprio u jednoj njegovoj izjavi.

“Čast mi je što sam radio sa njom. Nedostajaće svima.” (Leonardo DiCaprio)