Samo 1 šaka semenki bundeve sprečava 9 opasnih bolesti!


Pored toga što su u Jugoslaviji semenke bundeve spontano postale omiljeno sredstvo za smirenje tokom nesrećnih događaja ’99. godine, novija istraživanja su pokazala da su stvarno dobre za zdravlje srca i krvni pritisak. Sve to zbog omega3 masnih kiselina.

Foto – ©Pixabay

Poznato je da se semenke bundeve već vekovima koriste kao omiljena, najjeftinija grickalica i “gimnastika za zube”. Nije poznato baš da li su još tada znali šta one sve imaju u sebi. Sada znamo da su dobar izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa i vitamina K.

Baš zbog količine omega3 masnih kiselina koje se nalaze u ovom semenju, lekari kažu da su odlične za srce i krvni pritisak.

Zato je možda mnogo bolje da se u toku razgovora ili gledanja nekog filma ne zanimate raznoraznim industrijskim proizvodima, već da probate baš ovu grickalicu.

Foto – ©Pixabay

Smanjuje rizik od nastanka raka dojke

Istraživanje španskih naučnika je potvrdilo da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu semenke bundeve imaju 23% manje šansi za nastajanje raka dojke. Isto su tako dobre i semenke suncokreta.

Prostata

Ulje ovih semenki se inače koristi za lečenje povećane prostate. Bogato je fitokemikalijama i antioksidantima koji inače smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija.

Menopauza

Foto – ©Pixabay

Još od davnina se semenke bundeve koriste za ublažavanje simptoma menopauze. Regulišu skoro sve probleme na koje ćete naići, uključujući napade vrućine, glavobolju, bol u zglobovima, i smanjuju učestalost naglih promena raspoloženja.

Holesterol

Pošto su bogate omega3 masnim kiselinama ove semenke mogu smanjiti i holesterol i to za 13%. Takođe, smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka, pa i bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Dijabetes

Foto – ©Pixabay

Nezasićene masne kiseline su veoma dobre u regulisanju nivoa šećera u krvi i opštem poboljšanju osetljivosti tela na insulin. Baš se zato semenke i preporučuju dijabetičarima.

Odlične za mršavljenje

Vlakna i proteini kojima su bogate ove semenke su odlični za izgradnju mišića i poboljšavanje rada creva. 30g semenki ima oko 5g proteina, a vlakna u semenkama će vas plus držati sitim. Međutim, trebali bi umereno da ih konzumirate. Šoljica ovih semenki ima oko 285 kalorija.

Bolje raspoloženje

Foto – ©Pixabay

Ove semenke poboljšavaju i psihičko zdravlje. Svi ti elementi koje sadrže doprinose smanjenju stresa i anksioznosti.

Znači nije pre 20 godina bilo samo do “grickanja” i gledanja u nebesa…

Artritis

Naučno je dokazano da semenke bundeve imaju i antiupalno delovanje tako da ublažavaju simptome artritisa. Ako imate ovakvih problema, pojedite oko 30g semenki svakoga dana.

Osteoporoza

Semenke bundeve su odličan izvor cinka, minerala koji je ključan za zdravlje vaših kostiju. Samo četvrtina šoljice semenki ima oko 17% preporučenog dnevnog unosa cinka.

Foto – ©Pixabay