RUSKI NAUČNICI DOŠLI DO FASCINANTNOG OTKRIĆA: Pogledajte šta se nalazi na dnu najdublje rupe na Zemlji! (Foto + Video)


Verovali ili ne, jedno od najvećih dostignuća u ljudskoj istoriji je i kopanje rupa. Tj. ne baš kopanje bilo koje rupe, već najdublje rupe na svetu. Stvar je u tome da su još 60-ih godina prošlog veka američki naučnici doneli odluku da počnu sa kopanjem rupe na dnu okeana, ali su planovi propali. Međutim, 70-ih je tim ruskih naučnika odlučio na sličan poduhvat.

Cilj ovakvog eksperimenta je izučavanje tla na kome živimo jer, istini za volju, mi znamo više o galaksiji nego o planeti na kojoj živimo. Trebalo je ispitati sastav tla radi boljeg poznavanja seizmičkih aktivnosti i vulkana, a glavni plan je bio prići što bliže jezgru naše planete.

Foto – Wikipedia

Prvi plan se zvao “Projekat Menhetn” i otpočet je 1958. godine. Američki inženjeri su krenuli da buše koru Zemlje, ali im je kongres prekinuo projekat 1966. godine pre nego što su uspeli u svom zadatku. Tu rupu su bušili na dnu Pacifika blizu obale Meksika.

Foto – Wikipedia

1970. su sovjetski naučnici prihvatili izazov. Bušili su u pokrajini Kola koja je nešto malo istočnije od Skandinavije. Koljska Superduboka Rupa je samo 22 cm široka, ali je 12,262 metara duboka. Naučnicima je trebalo skoro 20 godina da dostignu tu dubinu, a trebalo im je još toliko da dođu do cilja. Na tom putu su dosta toga otkrili, a zaustavila ih je temperatura od 180°C koja je počela da topi mašineriju.

Foto – Wikipedia

Najinteresantnija otkrića su vezana za mikroskopske fosile planktona – 24 novih jednoćelijskih organizama (koji su pronađeni na 6.7km dubine) i vodu na velikoj dubini. Niko nije mogao ni da pretpostavi da je moguće da se pronađe voda na toj dubini. A posle toga, kada su došli do dubine od 12km, gde je sastav stena star preko 2.7 milijarde godina, naišli su na ogroman problem – toplotu. Naučnici nisu pretpostavili da će već na toj dubini temperatura biti viša od 180°C. Inženjeri su za stene na toj dubini rekli da se ponašaju više kao plastika nego kao kamenje.

To je najdublja rupa ikada iskopana i čak 3 puta je dublja nego bilo koja rupa pre nje, ali još uvek nije dovoljno. Njihov cilj je bio sloj kore koji se nalazi na 35km dubine. A ni tu nije kraj… Drugačije rečeno, iako je ova rupa najdublja rupa koju smo ikada iskopali; iako je ogromno naučno dostignuće; iako je za nju trebalo preko 20 godina, to je samo 0.002% puta do jezgra planete… 0.002%!