Ruski doktor upozorava Zbog ovih grešaka roditelja decu hvata prehlada i virus!


©Image Source

Ruski pedijatar savetuje roditelje kako da pravilno zaštite svoju decu od virusa i prehlada.

Trenutno je sezona virusnih infekcija u jeku i predstoji nam baš onaj period kada mala deca provedu par dana u vrtiću a posle toga po dve nedelje kod kuće i tako sve u krug.

Zašto je to tako? Da li ste se zapitali? Gde mi to kao roditelji grešimo? Naši pedijatri svakodnevno daju savete kako i šta preduzeti ako se dete razboli i šta treba uraditi da do toga ne dođe.

Prvo i osnovno radi zaštite od virusnih infekcija, ruski doktor Jevgenij Komarovski navodi boravak na otvorenom i izbegavanje gužve.

©Image Source

“Koncentracija virusa pod vedrim nebom je hiljadama puta manja nego u bilo kom zatvorenom prostoru, bio to stan, učionica, autobus“, kaže on.

Poslednjih desetak godina, roditelji kao po nekom pravilu kada ugledaju da je napolju kišno ili vetrovito, ne dozvoljavaju deci da izađu iz kuće. Smatraju da će ih tako zaštititi od prehlade i virusa. Do škole i nazad voze ih automobilom. Kada napada sneg deca opet sede kod kuće jer je zaboga hladno i vlažno pa mogu i da se nakvase ili im se smrznu ručice i obrazi. Ne možete da vidite decu na ulici kako se igraju ni kada je lepo vreme, a pogotovu ako je temperatura oko nule. GREŠKA! Roditelji nisu ni svesni da svom detetu uskraćuju radost pre svega, zatim druženje sa vršnjacima a povrh svega prave od njih neotporne na viruse i slabe im imunitet.

©Image Source

Roditelji rado vode decu u igraonice misleći da su tamo zaštićeni od zaraze. Opet greška!

Svaki zatvoreni prostor, naročito ako je frekvencija dece koja u njemu boravi velika, je pravi izvor i leglo zaraze!

Kada primetite da se vaše dete prehladilo, da se oseća slabo, kašlje, kija, ima visoku temperaturu, obavezno treba da ostane kod kuće i pije adekvatnu terapiju koju je propisao lekar, dosta tečnosti, laganu hranu i da obavezno provetravate prostorije. Virusi i bakterije “obožavaju” toplo i zatvoreno mesto, da se razmnožavaju.

Što se tiče nošenja maske, nju treba da nose oboleli da ne bi širili viruse, a ne zdravi.

Pročitajte 5 konkretnih saveta čuvenog ruskog pedijatra:

– Ako neko u neposrednoj okolini kija, kašlje, šmrca – držite odstojanje.

– Pranje ruku i provetravanje prostorija ne treba posebno naglašavati. I vrapci znaju da čestice virusa opstaju satima i danima u zagušljivom, toplom i ustajalom vazduhu, a praktično istog časa crkavaju na čistom, prohladnom, vlažnom i svežem vazduhu.

– Dr Komarovski navodi optimalne vrednosti vazduha za prostorije u kojima se boravi: temperatura 16–22°C, relativna vlažnost vazduha – 40–70%.

„Držite se ovih granica“, kaže on, “Ako vam je hladno, obucite se! Ne pretopljavajte se! Održavajte vlagu u prostoriji. Provetravajte!”

– Stavite rukavice kad morate da se dohvatite nečega na javnim mestima (posebna pažnja na kvake i držače u gradskom prevozu).

– Vlažite sluzokožu disajnih puteva. Koristite kapi ili aerosoli na bazi slanih rastvora. Što je više ljudi u okolini, to više kapi u nos, ali onih na bazi slanih rastvora i aerosoli. Ispirajte usta običnom vodom. Slani rastvor napravite sami: 1 kašičica soli na 1 litar provrele vode.

©Image Source