RASPRODAJA ZAPLENJENE ROBE U CARINI SRBIJE, POGLEDAJTE ŠTA JE U PONUDI: Farmerke, jakne, patike, majice, televizori, automobili, motori, čamci! (VIDEO)


Ako ste nekada probali da uvezete neku malo veću količinu robe iz inostranstva, a da pritom nemate firmu znate da je to nemoguće. Tada vam carina zapleni robu, ona ostane na carini određeno vreme pa se onda da na prodaju. To se isto dešava sa robom koja se zapleni na graničnim prelazima ali i na putevima u zemlji.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zvaničnici iz carine kažu da se uveliko radi na izradi mobilne aplikacije koja će omogućiti lakšu kupovinu zaplenjene robe, a plan je da ta aplikacija postane dostupna u drugoj polovini 2019. godine. U tu robu ubrajamo automobile, skutere, motore, čamce, ali i druge manje predmete kao što su konzole, televizori, cigarete, garderoba, itd.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na prostoru carinarnice Beograd koja se nalazi na Bežanijskoj kosi se čuva i luksuzni “Krajsler” koji se nalazi na poternici Interpola.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pojedini od ovih automobile i motora tu na otvorenom čekaju već godinama nekog kupca, a prva sledeća prilika za to biće 5. aprila, 2019. za kada je zakazana javna licitacija u carinarnici.

“Kad se izvrši zaplena, stranka dobije potvrdu o oduzetim predmetima i roba se smešta u sabirni centar Carinarnice Beograd na Bežanijskoj kosi u magacin otvorenog i zatvorenog dela gde je pod nadzorom,” objasnio je carinski službenik u carinarnici, Božidar Đurić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Konačnu sudbinu ove robe određuje sud jer postupci oko ove oduzete robe traju godinama. Prihodi ostvareni od prodaja ovakve robe na licitacijama slivaju se direktno u državnu kasu.

Ako ova roba ne pronađe svog vlasnika čeka drugu licitaciju, a uništava se samo zabranjena roba kao što su narkotici, cigarete i kopije brendova.

Kako je Đurić rekao, “Carinarnica Beograd je prošle godine imala sedam javnih licitacija carinske robe i četiri licitacije zaplenjenih vozila i robe”.

Država će tom aplikacijom koja će omogućiti kupovinu “od kuće” sigurno značajno uvećati svoje prihode jer će iste te licitacije doći do mnogo većeg broja ljudi.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U poslednje tri godine u državni budžet je od ovakvih prodaja uplaćeno 2.5 miliona evra.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović