PUTINOVA MISTERIOZNA PLAVUŠA: Jedina žena koja ga prati na svim putovanjima, ali javnost o njoj ne zna ništa! (FOTO)


Glavni ruski predsednički avion je Iljušin Il – 96 – 300PU. Taj avion bi trebao da predstavlja ono najbolje što ruska avio flota ima da ponudi. Sam avion se koristi još od vremena Sovjetskog Saveza, a svetske novinske agencije su se zainteresovale za sam dizajn i posadu tek jula 2018. godine kada je avion sleteo u Helsinki na sastanak Trampa i Putina.

Tada su avion zvali “letećom palatom” i pisali da je za izradu takvog aviona potrošeno oko 390 miliona funti.

IL-96-300PU je opremljen najnaprednijim sistemom komunikacije pa funkcioniše i kao generalštab kojim bi moglo da se komanduje trupama iz vazduha.

Predsednički avion inače spolja izgleda baš kao i svaki drugi avion. Prostog izgleda i nekako neprimetno. Međutim, iznutra, to jeste prava palata ukrašena zlatom. Nameštaj unutar te palate je, po pisanjima tamošnjih medija, izrađen u neoklasičnom stilu, a avion je inače opremljen i ogromnim kancelarijama, spavaćom sobom i teretanom.

Takav avion bi trebao da ima veoma utreniranu posadu, a to zahteva i iskustvo i poverenje koji se stiču godinama. Zato i ne čudi detalj koji je promakao skoro svima, a to je ta sitnica da Putin gotovo svaki put ima na vratima jednu te istu stjuardesu.

foto: EPA/WU HONG/POOL

Prema zvaničnim podacima u predsedničkom avionu rade petorica stjuarda i pet stjuardesa. Međutim, njihova imena su strogo čuvana tajna, što je i razumno uzimajući u obzir činjenicu da postoje veliki rizici po bezbednost podataka koji cirkulišu po avionu pre, u toku i nakon leta.

Identiteti posada pređašnjih predsednika su poznati, što je opet razumno, jer više ne predstavljaju nikakav sigurnosni rizik.

Međutim, samo gledajući u tu tajnovitost elegantne plavuše koja svaki put ispraća i dočekuje predsednika Rusije postavlja mnoga pitanja. Kada pustimo mašti na volju možemo samo zamisliti i to da je cela posada u stvari utrenirana tajna služba. Ko će znati?