Psiholozi upozoravaju: Ove stvari nikada ne smete da govorite pred decom!


Sve što dete vidi ili čuje u toku odrastanja uticaće na to kakav će čovek postati. Ima tu i genetike, ali ona ne utiče na stvaranje navika. Naime, postoji ta večita borba između prirodnih uslova za razvoj ličnosti i vaspitanja.

Prirodni uslovi, tj. genetika, uslovljava samo fizički izgled i neke delove karaktera.

Vaspitavanje donosi iskustva u toku odrastanja, način odgajanja, izgradnju društvenih sposobnosti i kulturu ponašanja prema okolini.

Pazite šta govorite pred svojom decom

Možda mislite da reči koje razmenite sa partnerom u prisustvu dece neće uticati na njihovo odrastanje. Pomislićete verovatno da se deca igraju pa vas i ne čuju. Verujte, kada se igraju najviše upijaju. Zato, ako vičete – vikaće i deca, ako ne slušate svog sagovornika – neće ni deca, ako ste prkosni i puni besa – i deca će biti. Sve što radite, radiće i deca. To je tako prosto.

Photo by Jordan Whitt on Unsplash

Evo šta, pored očitog lošeg ponašanja i psovki nikada ne smete reći svojoj deci:

“Suviše si osetljiva”

Možemo da damo predlog nekome, ali ne možemo da nateramo nekog da se ponaša ovako ili oseća onako. Deca neće razumeti da vi možda mislite najbolje. Ona će shvatiti da vaš partner/ partnerka nemaju pravo da budu uznemireni.

“Ne interesuje me”

Fraze kao što su: “baš me briga”, “Ne tiče te se”, “Ne zanima me” mogu da ukažu vašoj deci da nemaju potrebe da slušaju bilo koga. Postoje i drugi načini da nekome pokažete da imate neka preča posla ili da ste nervozni. Možete reći da ste npr. imali težak dan na poslu i da vam je potrebno malo vremena da se opustite. Mnogo je načina da budete pristojni.

“Radim nešto”

Dostupne su nam socijalne mreže kojima smo jednim klikom u direktnom kontaktu sa ljudima na drugom kraju sveta. A opet, ne znamo da komuniciramo sa onim ljudima koji žive sa nama, dele hleb i so sa nama, koje volimo. Ružno je kada u prisustvu naših voljenih ljudi koristimo elektronske aparate za komunikaciju. Još je ružnije da nemamo vremena da saslušamo našu voljenu osobu jer kucamo neki mail, šaljemo poruku nekom preko Vibera ili nas baš neko zove u tom trenutku. Tako tim voljenim osobama šaljete poruku da vam nisu važni. To vodi ka katastrofi.

Photo by Simon Matzinger on Unsplash

“Moram da vežbam. Ugojila sam se!”

Trening i sport uopšte se treba promovisati samo kroz skidanje kilaže. To treba da postane neka vrsta rutine bez koje ne možete. To “moram da vežbam, ugojio sam se/ ugojila sam se” su samo reči, a ne dela kojima pokazujete šta trebaju da rade. Oni samo čuju jadikovanje i sažaljevanje. Tako će naučiti da se ne bore za svoje ciljeve već da samo kukaju.

“Lepo sam ti govorio/ govorila”

Nije poenta komunikacije da budete u pravu. A ova rečenica upravo tu poruku šalje vašoj deci…

Photo by John-Mark Smith on Unsplash

“Vidi šta je udario/ uradila!”

“Mirno more ne stvara dobre mornare”. To je rečenica kojom bi svi trebalo da se rukovodimo. Ne smemo decu da naučimo da je velika stvar ako naprave grešku – da je to kraj sveta. Svi mi grešimo i to je najbolji način za učenje. Ideš, padneš, ustaneš i nastaviš.

“Ništa bre ne radiš po kući!”

Deca se ceo dan igraju u kući. Ne vide šta vaš partner radi na poslu po ceo dan dok vi obavljate kućne poslove. To ne znači da on ne doprinosi vašem zajedničkom životu. Daleko od toga. Ali vi ovom rečenicom upravo to govorite vašem detetu.