Prokuvajte med i cimet u TAČNO ovoj razmeri, za samo nekoliko dana rešićete se holesterola, prehlade i viška kilograma


Kada je u pitanju gubljenje težine svi mi prosto čeznemo za nekim “brzim rešenjem”. Znamo svi da su redovno vežbanje i zdrava dijeta neizbežne i najbolje metode, ali da li postoje neki drugi, brži načini?

Jedan od glavnih “trikova” još od 1995. godine je kombinacija meda i cimeta. Ljudi koriste ovu kombinaciju u čajevima, kao čistu kombinaciju, ili kao toping preko ceralija ili druge hrane. Ali da li stvarno ova kombinacija može baš toliko da vam pomogne?

Šta je toliko dobro u medu?

Foto – Pixabay

Samu reč “med” mi često povezujemo sa ljubavlju, vitalnošću, i zdravljem. A koliko je stvarno lekovit?

Za početak, med je antimikrobski agens kada ga redovno jedemo. To znači da može da spreči bakterijske infekcije zbog svoje kiselosti, gustine, i vodonik-peroksida koji prave njegovi enzimi. Istraživanje je utvrdilo da je dosta dobar u lečenju inficiranih rana. Takođe je dobar za lečenje opekotina, a dobar je i za ublažavanje kašlja baš kao i neki bolji “redovni” lekovi.

Šta je toliko dobro sa cimetom?

Foto – Pixabay

Aromatični i ukusni cimet se koristi najmanje koliko i beležimo istoriju. Još su ga stari Egipćani koristili za balzamovanje, a dok su Rimljani došli na istorijsku scenu, on je postao skuplji nego srebro – 15 puta skuplji nego srebro.

Baš kao i med, i cimet ima dosta medicinskih osobina. Istraživanja kažu da je dobar protiv mikroba, pa i protiv parazita. Takođe sadrži antioksidante, može pomoći i u zarastanju rana, sniziti krvni pritisak, pa i regulisati holesterol. Međutim postoje i istraživanja koja ukazuju na to da je dobar i u procesu mršavljenja.

Kombinovanjem ova dva sastojka možete sprečiti i srčana oboljenja. Možete da napravite i pastu od ova dva sastojka. Konzumirajte je jednom ili dva puta dnevno (na suvo) ili kao namaz za parče hleba.

Foto – Pixabay

Jedna kašika meda i ¼ kašike cimeta protiv obične prehlade! Dva puta dnevno u periodu od 3 dana.

Foto – Pixabay

Takva smeša vam može pomoći i protiv kašlja.

Foto – Pixabay

Med se može upotrebiti i za brže zarastanje rana. Ali nije svaki med dobar za rane. Najbolji protivupalni med je “manuka med”. Ima sposobnost da oslobodi iz sebe vodonik-peroksid koji je pravo oružje protiv bakterija. Zaštitiće ranu i omogućiti pravilno zarastanje. Možete ga naneti na ranu i obložiti zavojem ili sterilnom gazom. Naravno, dobro bi bilo da nastavite i da ga konzumirate.

Foto – Pixabay

A odakle znamo sve to?

Postoje spisi stari više od 4,000 godina koji se zalažu za korišćenje meda u medicinske svrhe i u vidu lekovitih masti.

Foto – Pixabay

Takođe postoje i drevni spisi koji preporučuju i upotrebu cimeta. Tako i znamo da je cimet korišćen još u doba drevnog Egipta. Doktori iz srednjovekovne Evrope su ovu kombinaciju meda i cimeta koristili protiv kašlja, suvog grla, i artritisa. Pored toga, koristili su ga i za bolove u stomaku, smanjenje holesterola, ublažavanje simptoma gripa, mršavljenje i lečenje od akni.

Foto – Pixabay

Da bi pravilno napravili mešavinu, morate da zgrejete med i da mu dodate cimet. Ostavite takvu smešu da se ohladi i stavite je u teglu. Koristite po potrebi ili jednu kašiku posle obroka.

Foto – Pixabay

Holesterol

Protiv holesterola pomešajte 2 kašike meda i 3 kašike cimeta u prahu sa pola litre vode. Upotrebljavajte ovu smešu kroz čaj i holesterol će se za 2 dana smanjiti za 10%.

Foto – Pixabay

Artritis

Za hronični holesterol potrebno je oko 3 dana. Koristite istu smešu koju ste napravili za lečenje holesterola. Doduše, i čist med pomaže u regulaciji holesterola, ukoliko se upotrebljava redovno.

Foto – Pixabay

Naslovna ©Pinimg.com