Profesor Milica Novković: Sami roditelji stvaraju pohlepno dete, i to ovakvim ponašanjem!


Profesor Milica Novković, autor “Porodičnog bukvara”, “Bit(ka) Ljubavi” i autor Programa “Vaspitanjem bez kazne i bez nagrade do smanjenja nasilja u porodici, vrtiću i školi” je pre par dana dala jedan veoma zanimljiv intervju za časopis “Stil” u kome se osvrnula na velike greške u vaspitavanju dece koje će u budućnosti dovesti do iskvarenosti celokupne nacije. A pošto je 25 godina radila u obrazovanju i eksperimentalnim metodama obrazovanja možemo zaključiti samo da je treba poslušati…

U svom intervjuu je bila veoma jasna – mi danas tzv. plišanim vaspitavanjem pravimo pohlepnu decu. A u tome nam pomažu i digitalni uređaji jer njih pokušavamo da koristimo kao sredstvo za vaspitavanje, što je veoma loše. Ali nisu roditelji krivi!

“Pohlepno dete ima bunar iskrivljenih želja. Pohlepno dete, koje vaspitava “virtuelna guvernanta” ima jak imitatorski um i sve što vidi on to želi. Gde nema ljubavi, glad za materijalnim je nepresušna”

Tranzicija je u naše podneblje donela velike promene, neke dobre, neke loše, sve zavisi od toga kako smo naučili da ih primenjujemo. Vaspitavanje je nešto čemu se baš nešto nismo mnogo posvetili, a hteli smo da radimo to kao i ostatak sveta. Tako smo tradicionalno vaspitanje ovog podneblja zamenili PLIŠANIM VASPITANJEM.

Deca su ranije znala šta smeju a šta ne smeju da rade. Morali smo svi da poštujemo određena pravila, a roditelji bi nas na to terali milom, ali i silom ako treba. Taj štap, preka reč, ili šamar bi nas naterali da razumemo da je poštovanje pravila neminovnost. Tada se jasno videla ljubav u porodici, ali i poštovanje.

Plišano vaspitavanje je uništilo tradicionalne vrednosti. Roditelji su primorani na “pozitivno uslovljavanje” i počeli su naivno da veruju da će ljubav sve da stavi na svoje mesto. Zbog toga su roditelji danas sluge svojoj deci. To je rezultat plišanog vaspitavanja i postavljanjem novih zakona.

Uslovljavanje

“Ako pojedeš, ako očistiš, ako pokupiš igračke, ako sedneš na nošu, ako se brzo spremiš za školu, ako naučiš, ako završiš domaći… dobićeš nov telefon, soni, slatkiš, PC, igricu, crtani, itd” – ovako samo dobijate jedno bezobrazno i pohlepno dete. Tako se prave ljudi koji će kasnije razumeti i tolerisati korupciju. Nema ljubavi tamo gde je interes.

Foto – Pixabay

Takvo pohlepno dete neće prezati i da vikne na vas kasnije kada ne dobije svoju obećanu nagradu. To dete zna da vi tu ništa ne možete i da ga društvo štiti. Ne smete ni da viknete.

Dete je gospodar, roditelj sluga.

Roditelj će naravno da se pravi lud. Sve je ok. Sve je kako treba. Kupovaće “nagrade”, a takvu kontrolu kasnije preuzima društvo. Niko ne dobija sa ovakvim sistemom vaspitanja.

Dete mi iskvarimo

Svako dete, po rečima profesorke, dođe na ovaj svet sa klicom talenta, ljubavi, dobrote, i sa biološkim i duhovnim potrebama. Ono se vaspitava dok je još mlado – već u prve dve godine. Toliko je potrebno da primenom tehnologije od vašeg deteta napravite pohlepnog autokratu.

Obično kada roditelji ne znaju kako da smire svoje dete, oni mu “utrape” telefon. Da se igra. Da ga zaokupe. Pa čak i kada dete neće na nošu ili ne želi da jede, roditelji obično daju telefon i onda dete poput robota tada radi ono što roditelj kaže. Ali to nije vaspitavanje. To je ucena.

Posle ćete da ga molite i verbalno opominjete dok ga hranite, oblačite, perete zube, itd. Ono vas neće gledati u oči dok pričate, neće hteti da hoda nego ćete da ga nosite itd.

PRVE DRUGOG ROĐENDANA DETE NE SME DA VIDI EKRAN kako bi mu stvorili uslov za dobar razvoj.

Foto – Pixabay

Koji je to primer dobrog vaspitanja?

Do treće godine ne smete da postavljate dete pred ekran. Do polaska u školu dete ne sme samo sebi da odrađuje šta će gledati. Znači, daljinski u vaše ruke! Ali bez kažnjavanja. Dete koje raste uz to tradicionalno vaspitanje gde nema kazne, ali nema ni nagrade ni bolesne kontrole svega što je zdravo po dete (ne idi ivicom trotoara, nemoj u bare, ne diraj taj pesak, nemoj napolje prehladićeš se, pazi da dete ne padne, itd), i gde postavljate zdrave granice, to dete je srećno i zdravo.

“Dete nije gladno, igra se hranom, baca je. Mirno uklonite dete od stola jer vidite da nije gladno. Vi ćete mirno završiti ručak, a dete kada ogladni zamoliće vas za hranu i biti veoma zahvalno jer njegov nagon gladi radi, a želudac cvili”.

Dete će negativno reagovati na promene

Ako želite da promenite svoje ponašanje prema detetu i prestanete da uslovljavate mobilnim telefonom, ili mu uzmete mobilni, računar, konzolu, itd. ono to neće prihvatiti lako. Plakaće ali neka ga.

Bolje da ono plače sada nego vi kasnije.