Poznate Rase Pasa i Njihova Transformacija Poslije 100 Godina


Stotinama godina, psi su živjeli ruku pod ruku sa ljudima, ne nudeći samo ljubav i društvo, nego i pomoć. Na nesreću, uzgajati nove vrste kako bi dobili pozitivan efekat može imati neželjene posljedice na njih. To ipak nije zaustavilo namjerno uzgajanje vrsta. Gledajući knjigu iz 1915. godine, Breeds of All Nations, jasno se vidi kako su se vrste promijenile. Uz pomoć Nauke o psima, pogledajte kako su se rase mijenjale u posljednjih 100 godina.

St. Bernard

Nekad časni radni pas, moderni St. Bernard je povećan, ima spljošteno lice i drugačije krzno. Nećete ga vidjeti da radi, ne mogu to učiniti jer se brzo pregriju.

Mops

Mops od prije jednog vijeka je manji od današnjeg, sa bolje proporcionalnim nogama i sa manje spljoštenom njuškom. Danas imaju probleme kao što su visok pritisak, problemi sa srcem, otežano disanje i slično.

Engleski buldog

Engleski buldog je postao teži i širi tokom godina. Noge su mu kraće, dok mu je tijelo šire. Njuška je izranata i mnogo više kože visi. Zbog toga, imaju probleme sa zdravljem, a prirodno parenje je gotovo nemoguće.

Dachshund

Prije jednog vijeka, oni su imali funkcionalne vratove i noge koje su bile proporcionalne. Danas, oni imaju dužu njušku i tijelo, dok su im noge dosta kraće. Ove izmjene su ih učinile podobnim za probleme sa leđima.

Bul Terijer

Imaju potpuno drugačiju lobanju, postali su neprepoznatljivi u odnosu na ranije. Njuška je kraća, dok je vilica postala veća. Ima tanji stomak, a držanje mu je mnogo niže nego ranije.

Airedale Terrier

Prije jednog vijeka, imao je kovrdžavo i oštro krzno, dok je danas potpuno suprotno. Boja krzna se nije promijenila, lice im je postalo duže i opuštenije.

Izvor slika: awesomeftw.com