Pecka vas struja zašto god se uhvatite: Ovo je pravi razlog zašto se to događa


Da li se i vama često dešava da vas “drmne struja” svaki put kada dotaknete nešto ili nekog? Ova pojava se češće dešava u toku zime, a evo i zašto.

Zašto me stalno pecka struja kada god dotaknem nešto?

Svima nama se desilo to neprijatno peckanje struje kada pokušamo da se pozdravimo sa nekim. Možda samo pođete da otvorite vrata na automobilu pa kroz vas prođe mala “munja”. Nekad se čuje i sitno pucketanje. Ovo je statički električni šok.

Foto – Pixabay

Šta prouzrokuje statički elektricitet?

Može da se desi kada dođete u kontakt sa previše elektrona – nekada su za to krive određene tkanine – koje su negativno naelektrisane. Kada takvo naelektrisanje dođe u kontakt sa pozitivno naelektrisanim površinama, najčešće su to metali – onda ovi negativno naelektrisani neutroni hoće da uskoče na žurku. Brzina njihovog kretanja prouzrokuje taj maleni šok.

Foto – Pixabay

Statički šokovi se pogoršavaju sa hladnijim vremenom?

Istina je da su statički šokovi češći u toku zime, kada je hladno i suvlje. Ovaj suv i hladan vazduh u sebi ima mnogo manje vodene pare nego topao letnji vazduh. Kada je vazduh takav elektricitet ostaje na našem telu. Zato se ti elektroni oslobađaju kada dotaknemo nešto metalno.