PAŽLJIVO SLUŠAJTE: Ako vaš partner izgovara ove rečenice, samo je pitanje kada ćete se razvesti


Pre ili kasnije u svakom braku nastaje kriza i zavisno od uzroka i tolerancije jednog ili oba partnera može se prevazići. U suprotnom sukob se produbljuje, traje i sve to trpe ne samo obe strane već što je najgore trpe i deca i porodica uopšte. Veći deo konflikata između supružnika moguće je prevazići ili sprečiti zbog toga što gotovo uvek nastaju ili zbog neodgovarajuće komunikacije i nerazumevanja ili zbog totalnog izostanka komunikacije i potiskivanja osećanja nezadovoljstva koje kasnije eskalira u želju za razvodom i odlaskom od partnera. Zato je potrebno da komunicirate sa partnerom potpuno otvoreno i iskreno. Evo nekoliko najčešćih razloga koji su uzrok nerazumevanja i konflikata u braku i kako sve to prevazići i sačuvati brak.

1. Izbegavanje komunikacije

©Image Source

Čuvena rečenica: “Ne želim da razgovaram o tome” je siguran put u propast braka. Ako jedan od partnera konstantno izbegava bilo kakvu komunikaciju o svakodnevnim problemima dok se drugi trudi da se oboje uključe u rešavanje jer sam ne može doneti odluke o svemu jer to podrazumeva ne samo kasnije osećaj krivice ako ne ispadne kako treba već i osećaj potpune odbačenosti i usamljenosti. Partner koji pokušava da povede razgovor željan je pažnje i saradnje dok drugi to odbacuje i jasno stavlja do znanja da mu nije stalo ne samo do trenutne situacije nego uopšte do braka i zajednice. To izbegavanje sve više produbljuje krizu i vodi ka razvodu,

Nasuprot tome u skladnom braku oboje su spremni za dijalog i ključna rečenica je: “Hajde da porazgovaramo o ovome”.

2. Zapostavljanje partnerovih osećanja

©Image Source

Loš brak može se prepoznati po tome što partneri međusobno konstantno jedno drugom nešto prebacuju. Razgovori se svode na međusobno razmenjivanje ukora i nezadovoljstva. To je pogubno za opstanak braka. Umesto da se razmenjuje nežnost i osećanja sve se na kraju svede na pitanja: zašto ovo? Zašto nije ono? Kako si to uradio(uradila) i slično. Naročito oko sitnica potpuno beznačajnih za život. NASUPROT TOME U USPEŠNOM BRAKU PARTNERI ISKAZUJU JEDNO PREMA DRUGOME POŠTOVANJE, LJUBAV, NEŽNOST I RAZUMEVANJE i uvek su spremni da pokažu da umeju da se nose sa nezadovoljstvom svog partnera bez obzira na situaciju. Tako oboje podele problem na pola i sve se lepo reši, a ljubav ojača.

3. Fokusiranje na mane partnera

©Image Source

Ako u partneru vidimo samo loše osobine a potpuno zanemarujemo sve vrline onda tu nema ljubavi a ni opstanka u braku. Tako se inače i prepozna brak koji je pred razvodom. Naime oni jedno u drugom samo vide međusobne nedostatke i to tamo gde ih nema. U uspešnom braku partner sagledava osobu u celini sa svim manama i vrlinama i prihvata je apsolutno kao takvu kakva jeste pomirivši se čak i sa najvećim nedostacima.

4. Merenje partnerovog učešća

©Image Source

Ako u brak unesete vagu koja meri: koliko si ti meni toliko ću i ja tebi – od braka nema ništa. Vrlo često sebične osobe koje su ili razmažene ili do te mere nezadovoljne sobom, traže da im se pruža mnogo više pažnje nego što im je pružena od strane partnera i konstantno sitničare i mere koliko su dobile. Tako odmeravajući sujetno uzvraćaju sa još manjom količinom nežnosti i pažnje. To je jako loše jer na kraju izgube osobu koju vole zbog svoje sebičnosti i ličnih frustracija. U braku sklopljenom iz ljubavi oba partnera bezrezervno pružaju svoj maksimum pažnje, nežnosti i romantike ne očekujući ništa zauzvrat, a upravo tako i dobiju svu pažnju svog partnera.

5. Žive život svog partnera, ne svoj

©Image Source

Nikada nemojte ići za svojim partnerom sa dosadnim pitanjima: “Jel mogu i ja sa tobom?” To je dokaz da ili ne mu verujete ili jednostavno nemate svoj život. To zaista opterećuje, guši i vodi ka razvodu. Nađite načina da sebi upotpunite vreme koje partner provodi van kuće bez vas, jer brak ne znači da ste zalepljeni jedno za drugo 24 sata dnevno već da svako ima prava na ličnu slobodu i mir ponekad. Trebate održavati i kontakte sa svojim prijateljima kao i vaš partner sa svojim i treba dati prostora i vremena jedno drugome da ne bi jednostavno došlo do zasićenja u braku.

6. Izbegavanje rešavanja problema

©Image Source

Ako u braku prećutkujete probleme i nezadovoljstva, a ne razgovarate sa partnerom o tome šta vas pritiska i guši, u jednom trenutku će kao eksplozija sve izleteti iz vas i dovesti do sukoba potpuno nepotrebno. Za dobar brak potrebno je da se oboje uključujete kako u lične tako i zajedničke probleme i rešavate ih razgovorom. Zajedno ste jači i stičete međusobno poverenje koje je ključ braka.”Želim da ovo rešimo i uspećemo da izgladimo sve probleme zajedno” ključna je rečenica za dobar brak.

7. Konstantno kritikovanje partnera

©Image Source

Siguran put u propast braka je konstantno kritikovanje ličnosti partnera. Niko ne podnosi da mu se stalno prebacuje kako je neuspešan, loš, bezvredan a pogotovu ako su kritike upućene na fizički izgled. Zato je bolje reći: “Nije mi se dopao taj tvoj postupak” , a nikako ne upućivati kritike na njegovu ličnost uopšteno kao “Ti si loša osoba jer si uradio to”. I u uspešnim brakovima svakako ima kritika između partnera ali su one svedene na postupke, a ne na karakterne osobine.

8. Preterano kontrolisanje partnera

©Image Source

Loš brak se na prvi pogled odmah može primetiti po posesivnom i ljubomornom stavu jednog ili oba partnera. Takvi brakovi ne opstaju dugo i praćeni su konstantnim prepirkama i prebacivanjima. Ako stalno sumnjate u svog partnera, proveravate svaki njegov korak, krišom čitate poruke i listate njegove objave na društvenim mrežama, pa još i krenete da ga ispitujete i prozivate za svaki pokret, to vodi samo ka rastanku jer sumnje uglavnom budu potpuno neosnovane.

U braku negujte ljubav , slobodu i poverenje. Budite iskreni jedno prema drugome i neće biti problema.