PAZITE NA KOJOJ STRANI SPAVATE: Spavanje na desnom boku može biti okidač za mnoge bolesti!


Jedna od veoma važnih stvari za vaše zdravlje je i dobar san. To je najjasnije kada shvatite da trećinu života provedete spavajući. Dok je preporučeno svakom odraslom čoveku da spava sedam do osam sati svako noći, po “nacionalnoj fondaciji za spavanje”, to je lakše reći nego uraditi. Problemi sa snom mogu biti prouzrokovani raznim stvarima, koje idu od onoga što jedete ili pijete do pogrešnih stvari koje radite pre odlaska u vašu omiljenu poziciju za spavanje.

Foto: sciencere.com

“80% celokupne populacije će imate probleme sa leđima u nekom momentu, a to je u većem broju slučajeva prouzrokovano baš pozicijom u kojoj spavaju,” rekao je Dr. Human Melamed, hirurg ortopedije na DISC Sports & Spine centru u Los Anđelesu. To bi značilo da vaša pozicija u toku sna može prouzrokovati sav taj bol koji osećate u vratu ili kičmi. Može prouzrokovati i prerano starenje, pa i probleme sa stomakom.

Spavanje na leđima je najbolje

Spavajući na leđima olakšavate poziciju vašoj glavi, vratu i kičmenom stubu. Držite cela leđa u prirodnom neutralnom položaju. Nema dodatnog pritiska na krivulje vaše kičme. “U najboljoj ste poziciji jer vaša kičma ostaje u neutralnom položaju tokom cele noći”, realo je doktor Melamed. Doduše, ovo je najbolja pozicija ako nemate problema sa hrkanjem.

Photo by Javier Peñas on Unsplash

Odlično je i spavanje na levoj strani

Foto: sciencere.com

Važno je koju stranu izaberete. Spavanje na strani je dobro za ljude koji imaju problema sa hrkanjem, opstruktivnu sleep apneu, bol u leđima i vratu, i za one žene koje su u drugom stanju.

Međutim, spavanje na strani može ubrzati starenje kože jer stavljate jednu stranu svog lica na jastuk i tako dobijate bore. Može biti loše i za grudi.

Spavanje na desnoj strani

Odabir strane tela na kojoj ćete spavati može uticati na vaše zdravlje. Spavanje na desnoj strani pojačava gorušicu.

Spavanje na levoj strani

Foto: sciencere.com

Spavanje na levoj strani može staviti pritisak na organe kao što su jetra, pluća, i stomak. Ali takođe može smanjiti i kiselost u stomaku i pomoći pri uklanjanju limfne tečnosti i toksina iz grudnih kanala i limfnih čvorova.

Foto: easydrugcard.com

Trudnim ženama se savetuje da spavaju na LEVOJ strani zbog optimalnog kretanja krvi.

Foto: goodnightmaternity.com

Vivijan Ajzenštad, fizikalni terapeut iz Los Anđelesa je za časopis “Medical Daily” povodom ove teme izjavila: “Ako već morate da spavate na strani, trebalo bi da iskoristite pomoć jastuka: ergonomsi jastuk koji je dovoljno debeo da vam glava ne spada na dole, mali jastuk ispod struka tako da vam stomak ne ode na dole, i treći jastuk između vaših nogu.”

Najgore je da spavate na stomaku

Spavanje na stomaku se nikada ne preporučuje zato što ne podržava prirodnu zakrivljenost kičme. Takav položaj pravi pritisak na zglobove i mišiće koji može dovesti do bolova, trnjenja, i peckanja. “Prisiljava vaš vrat da bude u izrotiranom, skučenom, zategnutom položaju. To takođe pravi probleme sa vašim disanjem i cirkulacijom,” rekla je Ajzenštad.

Pozicija na stomaku može biti dobra za one ljude koji hrču tako što im otvara gornje disajne puteve. Međutim, stalno držanje glave na toj jednoj strani može dovesti do zakrivljenosti. Ovu poziciju ne bi trebali da primenjuju oni koji imaju problema sa vratom i kičmom.

Fetus

Položaj na strani sa kolenima podignutim do grudi, koji mi zovemo “fetus položaj” može dovesti do bolova u leđima i vratu, stvaranju bora, i do problema sa grudima (kod žena). Može neko kratko vreme da vam izgleda kao udoban položaj, ali nije dobro za duže staze.

Foto – Pixabay

Doktor Melamed preporučuje da izbegavamo položaj spavanja na boku, baš kao što je i fetus položaj, zato što bi vrat i ramena trebali da budu u ravni dok se spava: “Trebali bi da izaberete neki mekši dušek da bi izbegli pritisak koji se stvara na zglobovima, ali ne previše mekan da bi mogao da pruži dobru podršku za vašu kičmu i vrat.”