OVO SU NAVODNI SNIMCI IZ AUTOBUSA SMRTI IZ NIŠA: Uhapšen Milan Zdravković (31) zbog udesa s crnim bilansom od 7 mrtvih! (VIDEO)


U Nišu je 21. decembra 2018. u 07:30 ujutru autobus pun putnika (većina su bila deca koja su išla u školu) voz podelio na pola. Autobus se kretao iz sela Donje Međurovo prema gradu. Pružni prelaz nije bio osiguran ni rampom, a ni svetlosnom ni zvučnom signalizacijom. Na mestu je 5 putnika izgubilo život, a dvoje je naknadno ispustilo dušu u kliničkom centru Niš. Oko 30 putnika je zadržano na intenzivnoj nezi zbog teških povreda – uključujući i vozača autobusa, Milana Zdravkovića (31) iz Aleksinca.

Foto – J.Ćosin

Kako saznajemo, vozač je bio do sada pod zaštitom policije 24 časa dnevno. Juče se osvestio i odmah je zvanično priveden od strane policije. U Nišu je dao izjavu nakon čega mu je sudija za prethodni postupak Osnovnog Suda u Nišu odredio pritvor do 30 dana. Inače za teško delo protiv bezbednosti u saobraćaju je zaprećena kazna od 1 do 8 godina zatvora.

Nezvanično, Milan je dao izjavu da je na pružnom prelazu zastao i pogledao levo i desno da vidi da li nailazi voz. Nije ga video i krenuo napred. Nakon čega ga je kompozicija udarila.

Nije umeo da objasni kako nije video toliki voz koji mu se kretao sa leve strane. Njegovi putnici, sa druge strane, tvrde da se voz jasno video i da je bio u neposrednoj blizini autobusa, a da vozač nije ni pogledao, a ni zastao. Navodno se to vidi i na snimcima iz kabine autobusa.

Neki od tih snimaka su objavljeni jutros. Ne poklapaju se ni vreme ni datum na snimcima sigurnosne kamere. Međutim, u Nišu je snega bilo samo tog dana kada se i odigrao ovaj nesrećni događaj. Na snimcima se ne vidi trenutak udarca, ali su navodno prikazane poslednje sekunde pred prilazak pružnom prelazu. Vidi se i to da je vozač gledao povremeno u svoj mobilni telefon i to da nije počeo ni da koči ni nekoliko metara pred pružni prelaz.

Polazak sa poslednje autobuske stanice pred udar

Prilazak pružnom prelazu

Rampu meštani tražili 50 godina – lokalnim vlastima trebalo 15 dana da je postave

Nakon ove nesreće su se meštani ovog sela pobunili. Nije to bilo bez razloga jer su prethodnih 50 godina pokušavali kod svake vlasti da izdejstvuju tu rampu ili barem zvučnu/ svetlosnu signalizaciju. Svaka vlast do sada se oglušavala na molbe, iako je ogroman novac za takve potrebe dobijen od strane fondova Evropske Unije. Još od 2010. godine se pregovara o izmeštanju pruge i o IPA pretpristupnim fondovima. Pomenu se fondovi, to je istina. Dođu zvaničnici Evropske Unije i potpišu ugovore vredne nekoliko miliona evra bespovratne pomoći za modernizaciju i izmeštanje pruge, ali već 9 godina se ništa nije promenilo. Ništa.

Ko je kriv?

U ovom slučaju treba govoriti o žrtvi. Nju plaća običan narod. Svi ostali samo peru ruke.

Železnica krivi “Niš Ekspres” (lokalnog autobuskog prevoznika), oni krive železnicu. Svi mrdaju glavom kao da ne znaju šta se dešava i ko je kriv. U ovom slučaju je vozač trebao da vidi voz. Ali je i rampa trebala da bude tu.

Postoje određena pravila koja moraju vozači da poštuju, to je istina. Ali postoje određena pravila koja moraju da poštuju i državna preduzeća, ali i država.