OVO JE NAJZDRAVIJA GRICKALICA NA SVETU: Snižava holesterol, reguliše višak kilograma i čuva vid!


Ova orašasta biljka ima veliki broj zdravstvenih prednosti. Dobar su izvor proteina, antioksidanasa i vlakna. Istraživanja kažu da ljudi ovaj orah jedu već hiljadama godina i upotrebljavamo ih i dan danas kroz veliki broj različitih jela od salata do sladoleda.

Govorimo o pistaćima.

Postoje istorijski pokazatelji koji dokazuju da su pistaći jedan od najstarijih oraha, pošto se na Bliskom Istoku gaje već nekoliko hiljada godina. Pominju se i u Starom Zavetu što može dodatno da utiče na to koliko zapravo cenimo ovo jelo.

Foto – Pixabay

Kao i ostale orašaste biljke, pistaći sadrže veliki broj nutrijenata uključujući i vitamine A, B6, C i E, koji su veoma važni za rad srca, jačanje imunološkog sistema, štite od štetnih zračenja, odlični su za prevenciju raka i čuvaju nervni sistem. Pored ovoga, bogati su gvožđem, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, cinkom, manganom, kalijumom i bakrom.

Foto – Pixabay

Zato se preporučuju ljudima kojima je potrebno gvožđe i onima koje muči loša probava.

Takođe, pistaći ubrzavaju i metabolizam i drže vas sitim na duži period, čime bi mogli da regulišete vašu kilažu. Da ne pominjemo to koliko vam treba da očistite svaki pistać, tako da nikako ne možete da preterate. A ne bi ni trebali iako imaju veoma malu kalorijsku vrednost.

Lekovita svojstva

Još su stari vladari Rima ovaj orah smatrali za pravu poslasticu. I danas ga lekari preporučuju za redovno grickanje jer su odlični u borbi protiv anemije, prekomerne kilaže, visokog holesterola, a dobri su i za očuvanje vida i smanjuju rizik od bolesti srca.

Foto – Pixabay