Ovo je najbolji grad za život: Tako nam je blizu!


Ova austrijska prestonica je na vrhu liste najboljih gradova 9 godina za redom!!

Beč je proglašen za najbolji grad na svetu što se tiče kvaliteta života, ako bi trebali da sudimo po istraživanjima.

Sada već sa tradicijom od 20 godina, Mercer Anketa Kvaliteta Života je postavila Beč za najbolji grad za život na planeti, i to po devetu godinu za redom.

Slagin Parakatil, čovek koji je odradio ovo istraživanje, je rekao magazinu “Independent”:

“Beč je kulturološki, politički i ekonomski centar Austrije, i dosta je dobre ocene dobio u skoro svim kategorijama”

Foto – Unsplash.com

“Između ostalog, ovaj grad pruža stabilnu i sigurnu okolinu u kojoj svi mogu da žive; nudi vrlo široku paletu robe iz celog sveta, visok nivo komunalnih i transportnih usluga, i veoma dobre objekte za rekreaciju.”

Foto – Unsplash.com

“Kada sve ovo iskombinujemo dobijemo razloge zbog kojih je Beč na samom vrhu.”

Čak osam od prvih deset mesta (deseto mesto dele dva pobednika) su gradovi koji se nalaze u Evropi, a ostali su Oklend, Vankuver i Sidnej koji su na drugim kontinentima.

Foto – Unsplash.com

Za ovu godinu su ljudi iz Mercera analizirali i gradove koji su najviše napredovali u kvalitetu života u poslednjih 20 godina. U Evropi je Sarajevo skočilo za 21.5%, a prate ga Bratislava (19.1%) i Beograd (18.3%), dok je Beč takođe poboljšao svoje uslove i to za 5.2%.

A po prvi put je Mercer takođe obelodanio i rangiranje po sanitarnoj efikasnosti, analizu kvaliteta otklanjanja otpada i infrastrukturu kanalizacionog sistema. Tu je inače pobedio Honolulu, a prate ga Helsinki, Otava i Mineapolis.

London, iako se tu digla prašina oko Brexita, ostaje atraktivna lokacija za kompanije koje traže zaposlene.

“Gradovi u Velikoj Britaniji nastavljaju da se kotiraju visoko po kvalitetu života, i ostaju veoma atraktivna odredišta za multinacionalne kompanije i njihove zapošljene”, rekla je Kejt Ficpatrik iz kompanije Mercer.”

Foto – Unsplash.com

“London – najbolje rangirani grad u Velikoj Britaniji, je dobio najbolje ocene u oblastima kao što su javni transport, i raznovrsnosti i kvaliteta pozorišta i restorana, ali je zato dobio veoma loše ocene za kvalitet vazduha i rešavanje saobraćajnih problema.”

Foto – Unsplash.com

“Nastavićemo da pratimo posledice koje bi Brexit mogao da izazove, i njihov uticaj na radna mesta i dostupnost veština u Velikoj Britaniji, a u svrhu podrške multinacionalnih kompanija i njihovog menadžmenta.”

Top 10 Najboljih Gradova za 2018. Godinu

1. Beč, Austrija;

2. Cirih, Švajcarska;

3. Okland; Novi Zeland;

4. Minhen, Nemačka;

5. Vankuver, Kanada;

6. Dizeldorf, Nemačka;

7. Frankfurt, Nemačka;

8. Ženeva, Švajcarska;

9. Kopenhagen, Danska;

10. Bazel, Švajcarska; Sidnej, Australija.