Ovo Će Se Desiti Vašem Telu Ako Počnete da Jedete Ovsene Pahuljice


Kroz hranu unosimo energiju, a dan je uvek dobro početi jednim kvalitetnim obrokom i tako pripremiti telo za izazove koje mu ostatak dana donosi. Znate, u toku noći vi postite svoj organizam od vode i od hrane i ono ujutru vapi za energijom. Ako taj doručak bude slab, teško da ćete imati energije da bilo šta odradite, a i raspoloženje vam neće biti na zavidnom nivou. Bez tog dobrog doručka, možete postati nervozni i planuti bez ikakvog razloga, pa ne bi bilo dobro ni za vaš socijalni život. Sad, tu dolazi problem manjka vremena kako bi pripremili dobar doručak jer svi mi negde žurimo. Mi vam preporučujemo jedan obrok koji se sprema za par minuta a može vam dati dovoljno energije do ručka.

Predstavljamo vam osam razloga zbog kojih je dobro jesti ovsene pahuljice za doručak.

Boja Kože

©Image Source

Ovsena kaša će vam pomoći da poboljšate izgled vaše kože zbog svih minerala koje sadrži. Cink će vam pomoći u detoksikaciji i tako dati vašoj koži mlađi izgled. Mangan će smanjiti sve iritacije, oticanje i zapaljenje, a pomoći koži da se regeneriše i ukloni sva oštećenja. Magnezijum će vratiti normalnu cirkulaciju krvi, a tim i bolji dotok kiseonika do kože. Gvožđe, kojim su takođe bogate ovsene pahuljice je jedan od najvažnijih elemenata za jačanje našeg imuniteta, i time upotpunjujete dozu svih potrebnih elemenata za početak dana.

Proteini

©Image Source

Čak i dosta mali obroci puni ugljenih hidrata daju dosta energije. Samo što je veliki problem što kod tih obroka mi jednostavno ne znamo kad nam je dosta, a i ne drže nas sitim pa ubrzo ponovo postajemo gladni. Proteinski obroci, sa druge strane, daju dosta energije ali i drže sitost duže od svih drugih obroka. Jedna porcija (osam kašika) ovsene kaše daje vašem telu oko 15% preporučene doze proteina. Uz te proteine, sa ovsenom kašom dobijate i antioksidante, vitamin E, i glutamin koji vam vraća energiju nakon jakih treninga.

Antioksidanti

©Image Source

Antioksidanti nam pomažu da se oslobodimo toksina koji se nalaze u našem telu. A pred toga smanjuju iritacije, upale, i regulišu krvni pritisak. Još ako dodate malo vitamina C u ovsenu kašu, pojačavate dejstvo tih antioksidanata. Zato mnogi sportisti kombinuju ovsenu kašu sa sokom od narandže.

Daje Vam Dodatnu Energiju

©Image Source

Naravno, u ovsenoj kaši ima i ugljenih hidrata koji vam daju energiju.

Gubitak Težine i Smanjivanje Masnih Naslaga

©Image Source

Ovsena kaša ubrzava metabolizam. Ovas je bogat vlaknima koja su nam potrebna da bi se razbile kalorije. Pored toga sadrži i sporo-apsorbujuće ugljene hidrate koji će vas držati sitim satima.

Smanjuje Holesterol

©Image Source

Vitamini i ugljeni hidrati nisu jedini koji nam ovde pogoduju. U ovsenoj kaši se nalaze i vlakna koja se zovu beta-glukan. Ta vlakna smanjuju nivo holesterola i triglicerida u krvi i praktično stružu ostatke masti sa zidova arterija i štite nas od raznih bolesti srca, moždanog udara i ateroskleroze.

Umanjuje Rizik od Raznih Srčanih Bolesti

©Image Source

Vlakna, minerali, proteini, i vitamini štite celokupan kardiovaskularni sistem.

Umanjuje Probleme sa Varenjem

©Image Source

Vlakna iz ovsenih pahuljica su odlična za vaša creva. Ona ih oblažu i olakšavaju varenje hrane, a time i čišćenje vašeg tela od zadržane hrane. Pored ovasa, za dalje čišćenje vašeg tela, mogli bi ste da uključite i malo više brokolija. Ima vrlo malo kalorija a više vlakana od bilo koje druge hrane… I lan… Lan je takođe odličan. Pa, kombinujte.