Ovih 7 Laganih Prirodnih Načina Koji Će Izlečiti Tvoje Zube


Dobra oralna higijena doprinosi lepoti vašeg osmeha, zuba i desni. Loša oralna higijena, sa druge strane, može dovesti do propadanja vaših zuba, zubne gleđi ili do truljenja zuba.

Propadanje zuba uslovljeno je stvaranjem naslaga na zubima koje su obično providne boje. Te naslage sadrže razne vrste bakterija koje, kada se pomešaju sa šećerima u hrani, stvaraju određenu vrstu kiseline koja uništava vaše zube. Ako se ovo ne tretira, oštećeni zub može da se olabavi i da ispadne. Veoma je važno da se prepoznaju simptomi truljenja zuba i da se što brže počne sa lečenjem istih.

Evo kako možete da zaštitite svoje zube:

Promena ishrane

Foto – Pixabay

Promenom ishrane sigurno možete pozitivno da utičete na vaše zdravlje, bez obzira na to koji je vaš cilj. Jedan britanski medicinski časopis je skoro objavio istraživanje u kome je predložio ideju po kojoj promena ishrane može preokrenuti zdravlje vaših zuba. Šećeri, kao što znate, uništavaju vaše zube, a fitinsko korozivno delovanje može sprečiti zube da prihvate kalcijum. U svakom slučaju, ako svoju ishranu dovedete u red, nećete ni morati da se suočavate sa takvim problemima.

Žvake koje ne sadrže šećere

Foto – Pixabay

Žvake koje ne sadrže šećere vam mogu pomoći da se otarasite naslaga na zubima, a u isto vreme ne deluju negativno na zube. Te žvakaće gume u sebi imaju ksilitol, koji je inače prirodni zaslađivač. On ne pospešuje stvaranje bakterija. A žvakanje guma takođe pospešuje stvaranje pljuvačke kojom perete unutrašnjost usta.

Redovno menjanje četkice za zube

Foto – Pixabay

Pokrivači za četkice nisu dobri. Zaštitiće vašu četkicu od spoljnjeg uticaja, ali će pospešiti stvaranje mikroorganizama i mikroba. Nemojte da je pokrivate posle korišćenja već je isperite i pustite da se sama osuši na vazduhu. Naravno, svakih 7 – 15 dana menjajte četkicu za zube.

Pobrinite se da imate čiste zube

Foto – Pixabay

Zvanični podaci nam kažu da oko 42% odraslih ljudi od sredstva za higijenu zuba koristi samo četkicu. Ako hoćete da razumete zašto vam higijena zuba nije na nekom zavidnom nivou, u tom smeru trebate da gledate. Zato uključite u svoju rutine navike kao što su: dvominutno pranje zuba ujutru i uveče, vodica za ispiranje zuba i konac za zube.

Redovno posećujte zubara

Foto – Pixabay

Stomatolozi najbolje znaju da očiste zube. Oni čiste blizu linije desni, sa jedne i sa druge strane. Tako očiste kompletnu ploču zuba.

Vitamini

Foto – Pixabay

Nema više slatkiša! Međutim, pored te “žrtve” morate u svoju ishranu dodati i neke namirnice koje sadrže preko potrebne vitamine. Oni su osnova za izgradnju vaše snage i zdravlja. Tu spadaju i vaši zubi. Potrebno vam je više vitamina B i vitamina D.

Kokosovo ulje

Foto – Pixabay

Ovo ulje izbacuje mikrobe iz zuba. Ispirajte svoja usta jednom kašičicom ovog ulja jedno 20 minuta (počnite sa 5 minuta ako vam je teško) ili dok pljuvačka i ovo ulje postanu glatki i beli. Nemojte ga progutati! Radite ovo jednom dnevno. Nemojte da pljujete ovo ulje u WC šolju, lavabo ili sudoperu jer može da vam začepi odvode. Na kraju, isperite usta običnom vodom. Radite ovo ujutru, pre doručka, na prazan stomak.