OVAKO VAM KRADU PARE: 5 uređaja koja troše struju čak i kada su isključeni


Kada izlazite iz kuće ili odlazite na spavanje, pažljivo se osvrćete da niste ostavili neki od uređaja uključen da ne bi trošili struju ili napravili štetu prilikom pregrevanja (pegla, bojler) ili pucanja (npr. sijalice).Ono što vam sigurno nikada nije palo na pamet je da pojedini kućni uređaji “podmuklo” prave troškove i onda kada su isključeni. Kada isključite aparate na dugme za isključivanje, oni ne spavaju, naprotiv vode tajni život tako što priključeni na naponsku mrežu preko utikača bukvalno i dalje vuku, iako minimalno, konstantno struju, a time vam bespotrebno prave trošak jer i to minimalno kada se sabere na kraju meseca može da vam značajno poveća troškove.

©Image Source

Naučnici su obavili istraživanje i zaključili koji su to uređaji koji i dalje prave troškove čak i onda kada su isključeni. Bićete iznenađeni kada pogledate rezultate, jer na spisku se nalaze i oni aparati koje nikada u životu nismo isključili iz struje.

1. Punjač bez mobilnog telefona

©Image Source

Verovatno vam nikada ne pada na pamet da kada odvojite mobilni sa punjača isključite i punjač iz struje. Ipak oni sami troše struju, iako minimalno, ipak su potrošači. Pojedini punjači se čak i pregrevaju kada ostanu na naponu bez mobilnog uređaja.

2. Digitalni TV prijemnik

©Image Source

Naučna studija pokazala je da naši digitalni TV prijemnici nastavljaju da rade i onda kada ih isključimo. Na samom uređaju svetli lampica i sami možete zaključiti da je on pod naponom. Treba ostaviti TV van režima mirovanja, ali većina ili niko to i ne radi iako u kući svi imamo više od jednog TV prijemnika. Troškovi koje mogu prouzrokovati naši televizori na godišnjem nivou su preko 20 evra.

3. Televizor

©Image Source

Svaki TV prijemnik nakon što na daljinskom pritisnemo dugme za isključivanje, nastavlja da troši struju jer se sam automatski prebacuje samo u režim mirovanja. Još ako u kući imate više TV aparata troškovi koje vam mogu napraviti su oko 25 evra godišnje.

4. Računari i laptop uređaji

©Image Source

Kompjuteri i lap top računari pravi su gutači električne energije čak i onda kada su isključeni. Nastavljaju da rade i troše struju jer ostaju pod naponom. Mogu vam napraviti potpuno bespotrebno više od 100 evra godišnje. Još gore ako ih ostavite u režimu mirovanja, što verovatno i radite da ne bi ste stalno pokretali sistem i aplikacije i programe pa su troškovi veći i dva puta više. Zato ukoliko idete na spavanje ili planirate da više od par sati pravite pauzu u radu na računaru ili lap topu obavezno ih ugasite i izvucite utičnicu iz zida ili bar obezbedite produžni kabl sa sklopkom za isključivanje sa električne mreže.

5. Uređaji sa tajmerom

©Image Source

Verovatno vam je palo u oči da konstantno svetli displej na digitalnim malim kućnim aparatima, šporetu, veš mašini, mikrotalasnoj… pokazujući časovnik i datum ili ime proizvođača. To vam je vrlo jasan pokazatelj da je uređaj konstantno uključen i da je normalno da troši struju jer i za taj maleni displej svakako treba napajanje iz mreže. Zapitajte se da li vam je potrebno da uređaj koji koristite s vremena na vreme bude stalno uključen na električnu mrežu. Ovaj “luksuz” Vas može koštati i do 108 evra po aparatu godišnje, pa još ako imate više ovakvih uređaja u kući to baš i nije ni malo zanemarljiva suma zar ne?

6. Da li treba da uređaje isključite iz utičnice?

©Image Source

Iz svega navedenog kada saberemo sve potrošače električne energije koji nastavljaju da troše struju bukvalno iza naših leđa, nimalo nije zanemarljiva suma novca koju bespotrebno bacamo. Nekome će izgledati malo, a nekome mnogo ali u svakom slučaju mnogo je bolje isključiti utikače iz utičnica posebno aparata koje zaista retko koristimo ili koristimo jednom dnevno. Uštedećete novca za neke potrebnije stvari a vaše domaćinstvo biće bezbednije.