Ovaj grad je 9. put zaredom proglašen najboljim za život


– Beč je opet prvi (deveti put za redom) na rang listi gradova sa najkvalitetnijim životom;

– Honolulu je prvi što se tiče sanitarnih uslova u gradu (što je veoma važan faktor pri utvrđivanju privlačnosti određenih gradova

– U Velikoj Britaniji, najbolji grad za život je London, koji je inače na 41. mestu u svetu.

Istraživačka globalna konsultantska firma Mercer je u konkurenciji od 230 gradova odabrala (i to devetu godinu za redom) Beč kao najbolji grad za život na svetu. Ukoliko pratimo samo kvalitet života koji između ostalog ubraja oko četrdeset različitih faktora kao što su infrastruktura, zdravstvo, obrazovanje, bezbednost, kultura, kvalitet životne sredine, slobode… A bodovi se dele na političku, socijalnu i privrednu kategoriju.

Inače, Beč je nekako oduvek važio za primer kako urbani život treba da izgleda. Tako je poznat širom sveta. Ovaj grad pokazuje sliku svoje urbanosti kao pravi grad budućnosti jer je praktično sve planirano. Izgradnja i modifikovanje grada uvek ide u skladu sa modernim principima urbanog razvoja, a danas se glavni akcenat stavlja na uštedu resursa.

Foto – Pixabay

Beč je već počeo da raste van dosadašnjih granica i postaje primer kako bi jedna metropola trebala da izgleda na globalnoj, ekonomskoj, istraživačkoj i ekološkoj sceni.

Ali rast ovog grada nije ograničen samo na njegove granice, već raste i napreduje cela regija! Celi okrug Donje Austrije i delovi Severnog Burgenlanda do 2030 predviđaju da budu dom više od 3 miliona ljudi!

To planiranje je pretvorilo Beč u “Pametni Grad”. Njegova funkcionalnost nudi svojim građanima veoma kvalitetnu infrastrukturu, zelene oblasti za odmor i relaksaciju i bezbedan život. Plan uprave grada je da Beč ostane na toj pozociji još dugi niz godina i da i dalje modifikuju na bolje upotrebu prirodnih resursa i njihov doprinos zaštiti klime.

Foto – Pixabay

To strateško planiranje je jedan od glavnih aduta ovog grada, i ne zbog toga što su najbolji u svetu u tome već zato što mnogi gradovi jednostavno zanemaruju ovu oblast. Tu, dobru strategiju planiranja dalje izgradnje Beč koristi da bi osigurao svoj status najboljeg.

©Image Source

Možda je Beč najinteresantniji u ovim danima kada se svet polako sprema za doček Nove Godine. Ovih dana se polako ulice i parkovi pretvaraju u zemlju iz bajke. A ako ste turista, i želite da vidite najbolje delove Beča, možda je najbolje da iskoristite i veoma jeftin javni prevoz! Sedmična karta koja uključuje putovanje svi javnim prevoznim sredstvima je samo 17 evra, a ako kupite godišnju kartu izađe još jeftinije. 365 evra je godišnja karta sa kojom možete po celom Beču da putujete. To se isplati više od bilo koje druge varijante, a naročito više od dnevne karte. Nju platite 2.40 evra i možete da je koristite par sati samo. A mi vam preporučujemo da platite kartu, jer ćete u suprotnom morati da platite kaznu od 104 evra.

Evo i zvanične ilustrovane verzije rang liste

Top deset najboljih i najgorih

©Image Source

Top 10 po regionu

©Image source