Ova Mesta Su Iz Posebnih Razloga Sakrivena Od Očiju Javnosti!


Turizam je jedna od najprosperitetnijih grana privrede. Turističke agencije su praktično na svakom uglu, međutim sva mesta koja one nude i prikazuju su praktično ista. Niko ne nudi ništa revolucionarno. Čak i ako su neka od tih mesta bila posebna, vremenom su prilagođena opštim potrebama “normalnog” turiste. Egzotične plaže i divlji svet uništeni su, tajne tih mesta su odavno otkrivene, a na njihovim mestima su sagrađeni ogromni hoteli i luksuzna odmarališta.

Takvo menjanje nekada atraktivnih i egzotičnih mesta napravilo je nekakav “standard” koji prate gotovo sve turističke lokacije. Jednostavno, ljudi su navikli na takav luksuz, tako da počinjete da viđate ista šetališta, iste palme, iste plaže, iste restorane, a ono što bi trebalo da bude zaštitni znak kulture mesta u kome se nalazite postaje zastarelo i nepoželjno.

Međutim, postoje i drugi delove naše planete, tj. mesta koja su iz nekog razloga zabranjena običnim ljudima. Zato avanturisti obično spakuju opremu i organizuju putovanje na svoju ruku. To je postao jedini način da stvarno iskusite prave čari putovanja. Ovo su neka od tih mesta koja bi mogla da vam dočaraju šta to turističke agencije ne spominju u svojim brošurama.

Crkva Sv. Marije Sionske – Etiopija

Ova crkva ima specijalno izrađenu kapelu u kojoj se navodno nalazi blago te crkve – “Zavetni Kovčeg”. Ta relikvija je poznata i kao Kivot. To je sveti kovčeg u kome se nalaze ploče Deset Božijih zapovesti. Niko ne može da priđe toj relikviji osim “Čuvara Arkova”. Čak mu je i zabranjeno da napusti prostorije crkve. Veruje se da je crkva izgrađena još u 4. veku.

©Image Source

Ostrvo Kaho’olawe, SAD

Ovo ostrvo nije nikada bilo gusto naseljeno jer ima problem sa svežom vodom. Zato ga je Amerika koristila za isprobavanje svojih ubojnih sredstava od Drugog Svetskog Rata do 1990. Morali su da vrate ovo ostrvo u nadležnost Havaja zbog čestih protesta. Sada se koristi samo kao Havajsko svetilište.

©Image Source

British Telecom Tower, Ujedinjeno Kraljevstvo

Ovaj toranj je nekada imao restoran na vrhu koji se polako rotirao. Međutim, od 1971. i bombaškog napada, zatvoren je za javnost. Postoji veći broj priča koji se vrti oko tajnovitosti ovog objekta i njegovog izuzimanja iz svih mogućih mapa. Trebalo je da restoran bude ponovo otvoren tokom Londonskih Olimpijskih Igara 2012. međutim to se nikada nije desilo.

©Image Source

Veliko Svetilište Ise u Japanu

Ovo svetilište je posvećeno japanskoj boginji Amaterasu. Nekada su je zvali i Jingu. Objekat je otvoren samo za članove carske porodice, sveštenike i visoke zvaničnike vlade.

©Image Source

Ostrvo Seibl – Nova Škotska, Kanada

Ovo malo ostrvo je locirano u Atlantskom Okeanu i pravo je groblje brodova. Dugačko je oko 42km, a široko oko 1.5km. Uvek je bilo teško uočljivo brodovima i kada se oblik ostrva pomeša sa čestom pojavom guste magle, jakih i naglih oluja, pa i uragana, dobijamo oko 350 zabeleženih brodoloma. Zbog ovoga je guverner Nove Škotske organizovao spasilačke stanice koje su izrodile i neku vrstu kolonije na ostrvu. Sada je ostrvo proglašeno za rezervat prirode i nacionalni park.

©Image Source

Podvodni vodopad na Mauricijusu

Ovo prelepo vulkansko ostrvo se nalazi u jugozapadnom delu Indijskog Okeana. Za razliku od ostalih vulkanskih ostrva ovo je prirodno zaštićeno od većih tropskih oluja, hladnih struja i (što je najvažnije za turiste) ajkula. Pored mnoštva prirodnih lepota ono poseduje jedinstvenu optičku iluziju – podvodni vodopad. Krivac za ovo su morske struje koje su vremenom slagale pesak stvarajući tako kaskade koje daju utisak slivanja vode nasred okeana. U principu to je samo remek delo koje su vekovima crtale morske struje.

©Image Source