OTVOREN NAJDUŽI MOST PREKO MORA NA SVETU: Pogledajte kako izgleda kinesko GRAĐEVINSKO ČUDO


Hvalimo se mi tako izgradnjom raznih naselja, zgrada i mostova po celom regionu. Međutim, ako nešto radite dobro, i ako mislite da ste u nečemu dobri, morate da znate da tamo negde postoji neki Kinez koji to radi bolje. To je jednostavno pravilo. Najnovija građevina kojom Kinezi mogu da se ponose je “pupčana vrpca” koja povezuje Hongkong, Makao i kontinentalnu Kinu. To je most dug 55km i koštao ih je neverovatnih 20 milijardi dolara. Poređenja radi, most na Adi je koštao Srbiju 360 miliona evra.

©YouTube Printscreen

Most je otvoren za saobraćaj od srede i povezaće čak 11 gradova tj. 68 miliona ljudi i to je ujedno najduži most preko vodene površine koji je ikada sagrađen. Neverovatno je to što će skratiti vreme puta između dva grada za 2 i po sata. A to znači mnogo za ekonomski razvoj tog regiona jer povezuje inače mali gradi (relativno mali grad) na kineskom kopnu i Specijalne Administrativne Regione Hong Konga i Makaa. To je u stvari veliki kineski plan, da razviju tu Veliku Zalivsku Zonu i da stvore zaliv koji bi mogao da parira San Francisku, Njujorku i Tokiju u smislu tehnoloških inovacija i ekonomskog uspeha. Glavni narativ u toku gradnje je bio da bolja regionalna integracija vodi ka ekonomskom napretku.

Napravljen je po najsavremenijim standardima i može da izdrži zemljotres od 8 stepeni Rihtera! Samo što gradnja tog mosta i nije išla glatko. Obeležile su je veliki skandali vezani za korupciju, pogibije radnika na mostu, i prekoračenje i budžeta i nekoliko rokova.

Izgradnja je otpočela 2009. a tada je i rođena ideja Velike Zalivske Zone. Mada, pored toga, ovaj most bi trebao da poboljša i turizam. Do sada su turisti koji bi sleteli na aerodrom u Hong Kongu samo malo kupovali, ostali dan ili dva i možda (ali samo možda) malo i putovali. Sada će ti turisti moći da slete na aerodrom i da za samo 45 minuta pređu u Makao i ostatak kopna. A velika stvar kod Makaa su njegove kockarnice. To je najveći kockarski grad na svetu i jedini grad u Kini gde je legalno kockanje.