Odgovor Nikole Koja u jutarnjem programu zapalio društvene mreže


Beogradski protesti izgleda da nemaju namere da utihnu. Ta priča je morala da pronađe svoj put sa ulica na male ekrane, a ljudi koji podržavaju takvu vrstu aktivizma imaju vrlo kreativne načine da to i učine. Ovoga puta je glavni “krivac” za to bio naš poznati glumac Nikola Kojo koji je iskoristio jedan intervju za promociju predstave i priču šmekerski skrenuo na totalno drugu stranu.

“Monty Python’s Spamalot” je jedna od najkultnijih predstava kod nas. Od poslednjeg izvođenja je glumačka postavka vrlo malo promenjena i vođena je Kojom, Đuričkom, Timarovim, Lutkićem i ostalim velikim imenima našeg glumačkog neba. Plan je bio da se ovaj mjuzikl izvede 17. decembra u Kombank dvorani.

Ova predstava se vraća nakon dvogodišnje pauze. Inače je priča o legendarnoj potrazi kralja Artura za Svetim Gralom, u kojoj je Kralj Artur prikazan kao veseo i luckast vladar, a njegova avantura je puna urnebesnih dogodovština.

Tokom intervjua u kome je Nikola Kojo trebalo da priča o samoj predstavi, njenoj popularnosti i dosadašnjoj posećenosti, on je rešio da pošalje i drugačiju poruku:

“Uglavnom smo igrali u velikim salama, tako da nas je videlo 30.000, a ja mislim da će nas videti sigurno pet miliona”, rekao je koja i skinuo prsluk.

Za one koji ne gledaju televizor, ne čitaju novine, i generalno ne pričaju o politici, možda vam i nije jasno zašto je ovo rekao.

Ovde se radi o protestu “Stop krvavim košuljama” koji se odnosi na prebijanje gospodina Borka Stefanovića u Kruševcu. I dok su počinioci pronađeni i uhapšeni, opozicija je rešila da organizuje proteste sa svojim pristalicama i pozove ostale građane da im se pridruže.

Na socijalnim mrežama se ovaj protest pominjao kroz hešteg #Počeloje i #1od5miliona.

Nikola Kojo je nakon izgovorene rečenice otvorio prsluk koji je nosio i pokazao bedž na kojem je pisalo 1 od 5 miliona. Interesantno je to što je novinarka (možda i nenamerno) stalno mikrofonom sakrivala bedž. Mada nije nikako mogla da vidi kako kamera gleda pa da ga tako perfektno zakloni, ali se stiče takav utisak. Tviteraši su to videli i napravili komičan mim na račun ovoga.

Ovaj slogan je u stvari uperen protiv rečenice koju je izgovorio Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koja je razbesnela neke građane:

“Šetajte do mile volje, ja nijedan zahtev nikada neću da vam ispunim. Može i pet milona da vas se skupi. Možete samo da dobijete izbore, e kada dobijete izbore ispunjavajte ono što je narodu obećano, a ja pod pritiscima neću da radim, i po tome se razlikujem od svih drugih.”