OD GRIPA UMRLO 15 OSOBA! Apel građanima u Srbiji: S ovim simptomima, HITNO KOD LEKARA!


M.S. (66) iz doljevačkog sela Orljane i Lj.J. (75) iz Niša preminuli su na Klinici za infektivne bolesti gde su hospitalizovani zbog zaraze gripom. U noći između 5. i 6. februara na Klinici za infektivne bolesti u Nišu umrla je Sanja R. (44). I ona je bila zaražena virusom gripa. Time je broj žrtava gripa u tom gradu porastao na pet.

To su smrti koje se dovode u vezu sa virusom gripa u Nišu, 15. u Srbiji, a od početka sezone gripa od ove bolesti je obolelo više od 68,000 ljudi, a to je 10% više nego na broj obolelih u istom periodu prošle godine.

U Nišu je u toku noći između 8. i 9. februara proglašena epidemija gripa zbog značajnog povećanja broja obolelih od gripa i bolesti sličnih gripu, izjavila je šefica Odseka za respiratorne zarazne bolesti instituta za javno zdravlje Niš Marina Kostić.

“U domu zdravlja Niš je od 28. januara do 3. februara pomoć zatražilo 1.691 obolelih, a u sedmici pre toga u toj zdravstvenoj ustanovi bilo je 979 obolelih”, rekla je Kostić.

Foto: Profimedia

Zvanično je u Nišu hospitalizovano 34 osobe za koje se smatra da su obolele od gripa, a 11 je zbog teškog stanja na aparatima za disanje. Dodatno je osmoro dece hospitalizovano na Dečijoj internoj klinici.

Direktor KC Niš Zoran Radovanović kaže da ima dovoljno lekova i da se posebna pažnja obraća hroničnim bolesnicima i mlađim osobama.

“Na infektivnoj klinici KCS u Beogradu se trenutno leči 21 bolesnik sa komplikacijama sličnim gripu, kod osmoro je utvrđeno da se radi o infekciji A (H1N1), kod ostalih su analize u toku. Od 21 pacijenta, dvoje imaju tešku formu bolesti sa poremećajem funkcije pluća i zbog toga su na respiratorima,” rekla je zamenica direktora Infektivne klinike doc. Ivana Milošević.

Foto: Profimedia

Lekari apeluju na sve ljude koji primete probleme slične gripu da se što pre jave lekaru za pomoć kako ne bi došlo do drugih komplikacija. Sa gripom dolazi i do slabljenja imunološkog sistema, što dovodi do raznih komplikacija stanja, pa i do smrti.

Međutim, iako deluje da je stvar dramatična kada dan za danom dobijate vesti o obolelima i po nekom ko je nažalost izgubio borbu sa gripom, u Srbiji je po zvaničnim podacima “nizak nivo intenziteta aktivnosti virusa gripa”. U većini zemalja EU aktivnost virusa je na srednjem nivou.

Taj srednji nivo je u svetu između 290,000 i 650,000 obolelih na godišnjem nivou. Što se tiče stope oboljevanja i umiranja od virusa gripa, trenutno se beleži da je u Velikoj Britaniji umrla 131 osoba, u Hrvatskoj 45 ljudi, u BiH 22, Rumuniji 54, a u Srbiji se po rečima zvaničnika očekuje sličan scenario kao i u okruženju.

Foto: Profimedia

Problem je u tome što je virus gripa koji je trenutno aktuelan sačinjen i od virusa koji nisu postojali pre 20 godina. Zbog ovoga mnogi jednostavno nemaju antitela za takvu vrstu mutiranog virusa, pa tela reaguju mnogo dramatičnije nego što je to bilo do sada. Ljudi u našoj zemlji su, izgleda, svesni toga, pa je i strah od ovakvog mutiranog virusa urodio najvećom zabeleženom stopom vakcinacije u poslednjih 10 godina. Tako da je većina rizičnih grupa već vakcinisana i zaštićena.

Sada je već kasno za vakcinaciju. Sezona virusa je u svom maksimumu, a za apsorbovanje vakcine je potrebno par nedelja. Zbog toga je, za sada, najbolja zaštita izbegavanje boravka u prostorijama sa većim brojem ljudi, redovno provetravanje prostorija, fizička aktivnost, zdrava hrana, higijena ruku, higijena respiratornih organa, itd.